Какво е да си студент в Human Resource Studies: People Management в университет Tilburg?

30.08.2021
Какво е да си студент в Human Resource Studies: People Management в университет Tilburg?

Здравейте! Аз съм Мирела, накратко Миа, и тази година завърших своята последна година в Tilburg University, където изучавах програмата Human Resource Studies: People Management.

Моята специалност е една от 12 в университета, които се предлагат изцяло на английски език. Като всяка една програма в изследователския университет Тилбург, и моята съчетава практичната и теоретичната страна на предмета. Преподавателите ни са експерти в своята област и идват от цял свят. По този начин не само студентите са интернационални и това означава, че всяка класна стая съчетава множество гледни точки. В моя опит това значително обогати студенсткото ми преживяване и ми позволи да видя темите, които обсъждахме от различни гледни точки. Университетът има уникален подход и се старае да осигури индивидуално внимание към развитието на всеки студент. Това, съчетано с добрите позиция в класациите на международни университети, прави Тилбугския университет привлекателен за много студенти.

Знам, че програмата ми Human Resource Studies: People Management може да звучи малко чужда и абстрактна. На практика, това е мултидисциплинарна програма която съчетава информация от много сфери. Като студент изучавах икономическата и човешката страна на бизнеса. Предметите ми бяха ориентирани към изучаване на това какво мотивира работниците, как да осигурим безопасно и здравословно работно място, но и към това да разбираме как оперира един бизнес и каква е разликата между различните сектори и институции. Като част от програмата съм работила с истински компании с цел да разреша техен проблем в сферата на човешките ресурси.

В третата си година, студентите на почти всички програми в университета, имат право да изберат накъде искат да поведат образованието си. Първият семестър на третата година позволява на студентите да изберат между три опции: стаж, обмен или допълнителна специализация. Аз имах възможността да изпитам обучение на кампуса и онлайн обучение. И докато това в някаква степен ограничи изборът ми, се научих на малко повече спонтанност и да виждам възможности, там където преди виждах само проблеми. Избрах да използвам възможността да специализирам допълнително и за половин година изучавах Data Analysis. По този начин си създадох възможност да следвам магистър в различна сфера без да губя време в подготвителни курсове. Реално имах половин година да изпробвам премети извън зоната си на комфорт и да изпробвам различни сфери за развитие без да трябва да поемам сериозен ангажимент към тях, в случай че се окаже че не ми харесва.

Ще си призная, отне ми известно време да свикна с живота в чужбина. Пристигайки там се чувствах несигурна и изплашена, което както по-късно разбрах е нещо, през което всички интернационални студенти изпитват в някаква степен. Не бях сигурна кое къде е и как се правят прости неща като изпращането на писмо. В този аспект истински оцених всички услуги предлагани на студентите в университета в Тилбург. В първата година нашият клас имаше назначена менторка, която много помогна да се установим. Тя беше някой, към когото можехме да се обърнем с въпроси, и редовно проверяваше как се приспособяваме към средата, не само в академичен аспект, но и дали имаме добро място за живеене, достатъчно приятели и т.н. През трите си години в университета винаги е имало към кого да се обърна, когато имах проблеми или просто не бях сигурна какво да правя с бъдещето си. Когато имах въпроси за академичното си развитие, можех да се обърна към академичния ни съветник, а пък когато исках повече информация за кариерни възможности и как да намеря стаж, се обърнах към кариерния ни център. Университета има и асоциации към всяка специалност, които са водени от студенти и са добър начин да завържеш познанства и да участваш в забавни събития. За тези, на които не им се членува, има и други клубове за всякакви хобита от гейминг до дебати. Все пак студентския живот не е само учене, а и Тилбург е студентски град - дори по време на карантина намерихме как да пренесем купона онлайн. Вярно е че не можем да пресъздадем баровете и кината, но можем да си направим тривиа вечери и да гледаме заедно онлайн. Важното е да се забавляваме, а в град където всеки седми е студент няма как да е скучно.  

Приключения, пътувания с приятели, попиване на ценен опит от експерти - това бяха моите три години в Тилбург. Дори когато беше трудно, имах страхотна група приятели, които ме подкрепяха, и цялото преживяване ми помогна да науча много за себе си и за живота. Препоръчвам на всеки които има възможност да се осмели и да се впусне в приключението, което е обучението в Холандия, дори да е трудно на моменти,  позитивите са много повече. Бъдете смели и опитвайте колкото се може повече неща, докато сте там - няма да съжалявате!

Logo