Какво е да учиш магистратура в университет Radboud?

18.10.2021
Какво е да учиш магистратура в университет Radboud?

В днешния тестимониал ви представяме прекрасната Вики, която учи магистратура в университет Radboud! А ето и какво ще ни разкаже тя...

"Здравейте, казвам се Виктория и съм на 26 години от град София. Преместих се да живея в Наймехен през август 2020-та година в разгара на пандемията, за да започна магистратура. В момента уча втора година в Радбауд във факултета по менинджмънт, следвам градоустройство и специализирам в адаптиране към климатичните промени, които тази година афектираха и Холандия с летните наводнения.

Пътят ми да следвам в Холандия не мина през България, а през Франция, където следвах бакълавър, затова не мога да говоря в детайли за процеса за кандидатстване от България, но предполагам, че е подобен. Първата и една от най-важните стъпки беше да взема сертификат, с който да докажа нивото ми на английски език. Една голяма част от специалностите в Холандия, особено от магистърските програми, се изучават на Английски език, което прави холандските университети изключително достъпни за чуждестранни студенти. Нещо, което ми направи голямо впечатление, беше достъпния и лесен процес на кандидатстване в университет Радбауд. От подаването на документите ми, до подписването на договора ми за студентско жилище, служители от различни департаменти постоянно бяха в контакт с мен, което направи цялото преживяване освободно от стрес.

Едно от най-трудните неща е търсенето на жилище, затова препоръчвам на всеки, който се мести в Холандия да живее в студентска квартира, поне през първите няколко месеца от следването. За региона на Наймехен е отговорна компанията SSH&, която предлага квартири на чуждестранни студенти с едногодишен договор. Има разнообразни видове стаи и всички можеш да разгледаш на сайта им. Пъвите няколко месеца делях апартмент с още 2 момичета, от Мексико и от Индонезия, а след няколко месеца в Холандия и след като бях изградила социална мрежа ми беше много по-лесно да си намеря друго жилище с приятели от тук.

Когато реших да се преместя в Холандия, едно от нешата, които хората най-често отговаряха, беше че холандците са студени хора и че трудно ще се приобщя. Моят опит e напълно противоположен. Холандия е едно от най гостоприемните и топли (не говоря за климата) места, на които съм живяла. Дори и по време на сериозните мерки за борба срещу Ковид беше сравнително лесно да се запозная с нови хора и да опозная холандската култура. Ако решиш да се преместиш тук, последната седмица на август преди да започнеш следването си ще е запълнена със събития организирани от университета - обиколки из града, спорт, барове и тн. Наймехен е стравнително малък град, но нощният живот тук е изключително развит, ако всяка вечер ходиш на различно място за една година, пак няма да успееш да посетиш всичко. Но това е само едно от лицата на града. Наймехен е един от най-зелените и екологични градове в Холандия. Заобиколен е от гори и зелени площи идеални за колоездене или разходка. Само на 5 минути пеша от центъра на града се стига до реката Ваал и до градските плажове, любимото ми място в целия град, където прекарах по-голямата част от лятото плувайки или разхождайки се с кучето ми Мейзи по дължината на реката в един от природните паркове. Този контраст от градска среда и природа, на няколко минути разстояние една от друга е едно от многото неща, които харесвам в това да живея тук."

Logo