Карантина в Холандия – Какво трябва да знаем?

22.02.2021
Карантина в Холандия – Какво трябва да знаем?

Несъмнено текущото положение с разпространението на Covid-19 в световен мащаб предизвиква множество въпросителни в родители и кандидат-студенти, желаещи да учат в Холандия. Както знаете, обстановката с вируса се мени с всеки изминал ден и няма как да се правят заключения за бъдещи решения, предприети от правителствата на държавите. В тази статия сме ви подготвили детайлна информация за текущата обстановка около Ковид в Холандия и всичко, което трябва да знаете за наложеното извънредно положение и карантина за пристигащи граждани на територията на Холандия.

Текущи мерки в Холандия

В този момент Холандия се намира в локдаун. Това означава, че всички магазини, барове и ресторанти, музей, театри, библиотеки и увесилителни паркове в страната са затворени, с изключение на хранителните магазини. Има наложен вечерен час за всички граждани между 21:00ч. и 04:00ч., който ще продължи поне до 2-ри март 2021г. Препоръчително е гражданите на страната да останат по домовете си през целия ден, освен ако нямат основателна причина да излязат. Позволено е посещението на не повече от един външен гост в дома ви на ден. Общоприетите мерки за носене на предпазна маска на закрити обществени места, 1,5м дистанция между хората и основните хигиенни навици са задължителни и на територията на Холандия. Добрата новина е, че предприетите мерки в следствие на наложения локдаун вече дават ефект и бройките на заразените спадат с всеки изминал ден. На 23-ти февруари правителството на Холандия ще преразгледа наложените мерки и в случай, че броят на новозаразените продължи да спада, ще премахне вечерния час и ще смекчи текущите мерки.

Карантина за пристигащи граждани от ЕС на територията на Холандия

Границите на Холандия остават отворени за граждани на Европейския съюз, като пътуване към Холандия е единствено позволено при наличие на основателна причина, каквато е и обучението в Холандия. Всички престигащи на територията на Холандия трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа от часа на пристигане в страната. Като допълнение към PCR теста, холандските власти изискват предствяне на негативен антигенен тест за всички граждани, пристигащи от рискови страни, който трябва да бъде направен не по-късно от 4 часа от часа на пристигане.

Всички пристигащи са длъжни да изкарат 10 дневна задължителна карантина, непосредствено след пристигане в Холандия. Не е позволено излизането от вкъщи или посрещането на чужди гости в дома на карантинираните. За да улеснят и задоволят нуждите на хората, поставени под карантина, супермаркетите извършват разнос по домовете на лекарства, храна и принадлежности от първа необходимост. Също, важно е да споменем, че всеки университет в Холандия посреща ежегодно множество студенти, идващи от целия свят. За да улесни максимално карантината на всеки новопристигащ студент, университетите ангажират персонал и студенти от по-горни курсове да носят храна и продукти на всеки новопристигнал студент по време на 10 дневната карантина. Общинските центрове на всяка община в Холандия са също в готовност да извършват покупки на продукти и храна на всички карантинирани. Правителството на Холандия предоставя възможност за прекратяване на карантината още на петия ден, в случай че човекът, поставен под карантина, представи отрицателен PCR тест, направен на петия ден след поставянето му под карантина. Това е позволено, понеже се предполага, че симптомите на Covid-19 се развиват най-късно до петия ден след досег с вируса.

Бихме искали отново да уточним, че информацията е съобразена с моментната обстановка в Холандия и мерките за сигурност, описани в тази статия са съобразени с текущите правила и мерки на карантината в страната. В този момент, в следствие на поставения локдаун мерките в Холандия за намаляване на новозаразените граждани в страната са превантивни и временни. С намаляващия брой на новозаразените в Холандия се надяваме мерките да бъдат смекчени съвсем скоро. Ние, от екипа на Юнифай, разбираме притесненията ви и затова ще продължаваме да ви държим в течение с мерките и обстановката около вируса в Холандия. Ако все пак имате нужда от допълнителна информация, винаги може да се обръщате към консултантите на Юнифай с въпроси, свързани с коронавируса.          

Logo