Психично здраве на студентите в Холандия

05.08.2020
Психично здраве на студентите в Холандия

Новата учебна година ще бъде различна! С наближаването и, и във връзка със социалната изолация и преобладаващото онлайн обучение - Unify и българският психолог в Нидерландия – Мирена Радулова ще сътрудничат, призовавайки студентите да обръщат повече внимание на психичното си здраве по време на Covid-19.

“Културалните различия между Нидерландия и България са много, нашите традиции и ценностна система са различни и за мен е чест да работя и с българските студенти, които са изправени пред множество предизвикателства пристигайки в непозната държава, още повече сега по време на пандемията!”

Приемането на български младежи в Нидерландски университети е много радостно и вълнуващо преживяване. То обаче е съпътствано и със свой собствен набор от трудности. Като например: високите нива на стрес в първия месец, когато има безброй формалности за уреждане и недостатъчна информираност. Липсата на роднините, приятелите, невъзможността за себеизразяване и споделяне. Типичните въпроси включват още: адаптиране в трудностите, проблеми в отношенията, срамежливост, страх от провал, дължащ се на академичен натиск, високият стрес по време на писането на дипломната работа/burn-out, чувствам се самотен/а и неразбран/а, концентрационни и мотивационни проблеми. Несвикване с модела на Скандинавската култура или “студенина”, както някои я наричат. Получаването на така важната диплома - “Propedeuse” през първата година може да донесе дистрес и да наруши психичното здраве. Изразявайки чувствата, емоциите и страховете си в терапевтична среда, на български роден език, се предоставя възможност за повторна обработка на информация и предотвратяване на развиванeто на психологически състояния. 

“Възможно е, да не изпивате определено психично състояние, но да имате дълбока нужда да бъдете безусловно изслушани и подкрепени, в това което изживявате в новата среда и държава и по време на Covid-19”

Двайсетте години са много специални, магични години, през които е хубаво да се създават здрави и позитивно заредени спомени, въпреки странната ситуация на изолация в момента! Това са години на израстване и опознаване на света, собствената идентичност и борбата за намиране на себе си. Придобиват се знания, срещат се много нови и интересни хора, има неизчерпаема енергия, но неизменно има рани, травми и провали. Все още незнаейки как да управлява съзнанието си, един млад студент може да се чувства изсключително сам, самотен и неразбран. Мир и Психология е защитеното убежище под формата на терапия, където “студентите могат да се подслонят докато бурята отмине”.

Проектът Мир и Психология е психотерапевтична практика стартирана специално за българите в Холандия. Кампанията има целта да подкрепя психологически българите, които преминават през особено трудните моменти от живота и които по една или друга причина са изгубили мира в себе си.

Мирена Радулова – КОЖА

Това е Мирена Радулова, която е стои зад проекта Мир и Психология вече от 4 години в Нидерландия. Завършила е Социална, Организационна и Клинична Психология към Лайденския Университет, както и школата по Позитивна Психотерапия от Висбаден, Германия. Като психолог е специализирала в сферата на тревожните разтройства и емоционалните психологически травми, хранителни разтройства, постнатална депресия, както и в терапевтичните методи по психотерапия ЕМДР и Схема Терапия. В терапевтичната си практика използва интегративен подход и обръща особено внимание на безусловното приемане, травма изцелението и саморазвитието. Работи на български и английски език и има кабинети в градовете: Хага, Лайден и Амстердам. Освен това провежда сесии и онлайн за българските студенти в останалите градове на Нидерландия. 

Цени:

55 евро за онлайн сесия

65 евро за сесия в кабинета

 

За повече полезни статии и информация, може да следите страницата във фейсбук -  Мир и Психология.

Свържете се с нас за повече информация и запазване на час за среща с Мирена. 

 

Logo