Пътят от приложен към теоретичен университет в Холандия

28.02.2020
Пътят от приложен към теоретичен университет в Холандия

Здравейте,

бъдещи студенти, родители и всички вие, които се интересувате от образованието и живота в Холандия!

Казвам се Божана и от септември 2019 съм част от екипа на UNIFY в София. Във функцията си на консултант образование целя да помагам на кандидат-студенти, предоставяйки  възможно най-много информация за холандската образователна система и опита ми в чужбина.

Живяла съм 8 години в държави като Германия, Белгия и Нидерландия, измежду които най-дълго време прекарах в Нидерландия. Завърших тригодишен бакалавър по европеистика в The Hague University of Applied Sciences (университет по приложни науки), а след това и магистратура по публичен мениджмънт и лидерство в Leiden University.

Европеистиката ме приближи изключително много до Европа и Европейските институции като дори имах възможността да си карам стажа в Брюксел – в сърцето на Европейския съюз. По време на програмата изучавах предмети като европейска политика, бизнес и култура, международни отношения, европейско право, управление на проекти, говорене пред публика, междукултурна комуникация и много други. Един от любимите ми предмети с практическа насоченост беше Decision-making in the EU. Курсът включваше симулационна игра, в която студентите трябваше да се разделят по групи. Едната половина представляваха политически партии, а другата влязоха в ролята на лобисти. Всички групи трябваше да изготвят доклад за позицията си по отношение на европейската директива за тютюневи изделия. За формирането на крайната оценка по предмета участвахме в дебат, с цел да привлечем най-много политически партии към позицията си. След дебата гласувахме и определихме промените за „новата директива“.

След първата година специализирах в политическия сектор, заради което и реших да стажувам в Брюксел, в компания, която се занимаваше с Европейски проекти по Хоризонт 2020, Еразъм+ и др. Офисът на компанията се намираше в квартала на Европейските институции и всеки ден, когато отивах на работа минавах покрай Европейската комисия, Европейския съвет и Европейската служба за външна дейност. Този стаж ми помогна да израстна професионално: запознах се и се научих да комуникирам с експерти в сферата, представлявах компанията средно на 3 събития в седмицата (както в Комисията, така и в други институции), дори участвах в организирането на събитие за Climate Change под егидата на тогавашното Малтийско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Докато пишех дипломната си работа започнах да мисля за следващи стъпки в образованието ми. Още от началото на бакалавъра си, знаех че искам да уча и магистратура. Много мислих какво точно да специализирам понеже европеистиката е доста обширна програма. В крайна сметка реших да запиша специалност, която да не е прекалено отдалечена, за да мога да използвам предишните си знания, но и да не е прекалено близка, за да не повтарям това, което вече съм учила. Така се спрях на програмата Публичен мениджмънт и лидерство в най-стария университет в Холандия – Leiden University. Преди да започна магистратура си, изкарах двумесечен Pre-master, който имаше за цел да подготви студенти с различни квалификации и студенти от приложни университети за програмата по публичен мениджмънт.

Магистърската програма се съсредоточаваше върху предмети като Human Resources and Organizational Behavior, Change Management and Leadership, Public Policy and Institutions, Research Methods, Co-production and Networking. Най-яркият ми спомен от нея е, когато посетихме Министерството на външните работи в гр. Хага и имахме семинар с редица представители на министерството. Целта на семинара беше да подпомогнем внедряването на план за многоразличие и принадлежност (Diversity & Inclusion) в организационната структура на институцията.

За мен разликата между двата типа университети има директна връзка с традицията и културата на образователните институции. Кампусът в Хага към The Hague UAS е сравнително нов, построен е през 1996г., а Хагският университет е създаден през не толкова далечната 1987г. Противоположно на това, университетът Лайден е най-старата институция за висше образование в Холандия и 12-тата най-стара в Европа. Leiden University е основан през 1575г. от принц Вилем ван Орание – водач на нидерландското въстание срещу испанците – като награда на град Лайден за защитата му от испански атаки. Във връзка с това преподавателите в Лайден имат доста по-традиционен начин на работа и обучение отколкото преподавателите в The Hague University of Applied Sciences. Например връзката между студенти и лектори в Хагския университет е много близка, дори приятелска – ако имаш някакъв проблем спокойно можеш да го споделиш с преподавателя си и той да ти помогне. В Лайден тази връзка е по-отдалечена и една идея по-традиционна – особено във факултетите по право и медицина; може да се сравни с връзката между професор и студент в България.

Освен традицията, другата най-ярка разлика между двете институции е фокусът върху така наречените soft skills” и базата от теоретични знания. Приложните университети целят да комбинират теория и практика и изключително много залагат на тези „меки“ или поведенчески умения. Това е, защото тези университети са специализирани в подготовката на студентите си за професионалния свят. Те имат една много добре изградена връзка с бизнеса и межнународните компании на пазара и по всяко едно време знаят от какво се нуждае даденият пазар. Чрез многото групови проекти, развиване на стратегии и планове към реални компании, презентации и говорене пред публика, студентите се учат на лидерство, комуникация, вземане на решения, креативност, управление на конфликти и т.н. От друга страна, изследователските университети са повече фокусирани върху изграждането на една много добра теоретична база и развитие на академичен труд. Те учат на критично мислене и писане, много добри умения за правене на проучвания и изследвания, аналитични умения. При тях също се залага на групови проекти и презентации пред публика, но има много повече индивидуални проекти, с които един студент трябва да се справи. Бъди сигурен, че който и тип от двата университета да избереш, ще получиш най-доброто и най-качественото образование, което някога си си представял.smiley

След магистратурата си реших, че искам да се върна и да продължа професионалното си развитие в България. Исках да запазя връзката си с Холандия и работата ми в UNIFY ми дава точно това.

Logo