Какво ще бъде бъдещето на туризма? Един различен и интересен поглед

13.05.2021
Какво ще бъде бъдещето на туризма? Един различен и интересен поглед

Наскоро попаднахме на много интересен подкаст на University of Groningen, заедно с преподаватели на NHL Stenden University of Applied Sciences -  Elena Cavagnaro и Lucia Tomasini, за бъдещето на туризма и решихме да споделим част от него в идните редове.

Може би и в твоята глава се въртят въпросите дали ще пътуваме както преди? Какво ще бъде бъдещето на туризма?  

Никой не е предполагал, че индустрия, която дава работа на милиони по света, която всяка година се развива и отчита положителен ръст, ще дойде момент, в който ще трябва да спре за неизвестен период от време, да съкрати много от персонала си  и да регистрира загуби.

Именно COVID-19 бе този неподозиран играч, който спря всичко и ни накара много добре да се замислим как ще изглеждат нашите бъдещи почивки? Може би по-дълги с по- голям дистанция по между ни и поглед към околната среда?

В подкаста на University of Groningen се засяга много темата за пространството. Туристическата и хотелиерската индустрия имаха за стратегия да печелят от пространството. Какво ще рече това, че за да възможно да се подържат ниски, атрактивни цени и все пак да има добри печалби се правеше компромис с пространството. Повече хора в самолета или хотела/ресторанта, повече хора, които да посещават дадена дестинация нищо, че тя е достигнала лимита си. Всичко това с една единствена цел - ниски цени за нас и печалби за индустриите.

Само че, в момент, в който този модел става невъзможен е време за преосмисляне. Преподавателите Elena и Lucia, споделят техните размисли. Според тях, за да може туристическата и хотелиерската индустрия отново да се задвижат, трябва всеки един бизнес внимателно да изследва пространството, с което разполага. Така да бъде разделено, че да предпази всеки бъдещ турист от заразяване с Covid-19. Със сигурност, няма да може да се възползваме от тези толкова евтини почивки, на които бяхме свикнали. Това обаче ще ни накара да сме по-осъзнати и когато посещаваме някакво място, да му се насладим по- добре,  да се опитаме да опознаем местното население и също така да не използваме напразно земните ресурси.

Примерът, който Elena дава в подкаста, е Бали. Всеки иска да посети този магичен остров, но не е разумно да пътуваш до другия край на света само за едни 5 дни. Какво би разбрал за това място? Дали наистина би усетил атмосферата? Разбира се, че няма как да стане това за толкова кратко време. В същото време обаче, отивайки до там се използват природни ресурси, които идните години ще стават все повече дефицитни. По- дълги пътувания ще бъдат едни от новите тенденции.

Бъдеще за туризма и хотелската индустрия със сигурност ще има и то може да е още по успешно от преди. Но модела,  който тези 2 индустрии използват трябва да бъде променен, да бъде адаптиран. Защото дори и да успеем да овладеем Covid-19 със сигурност други подобни вируси няма да бъдат изключение.  

 

Logo