Холандия или Нидерландия? Как е правилно да се назовава?

31.01.2020
Холандия или Нидерландия? Как е правилно да се назовава?

От 1ви януари 2020 година, страната на лалетата официално започва да се нарича Нидерландия или Netherlands на английски. Истината е, че това отдавна е официалното наименование на държавата, но тъй като повечето забележителности са в района Северна и Южна Холандия, местните власти избират по-благозвучното прозвище Холандия за да популяризират именно тях. За тези, които не знаят - Холандия се отнася за две от провинциите в кралство Нидерландия, а именно Южна Холандия и Северна Холандия, където се намират най-популярните градове и забележителности с които държавата бива асоциирана. Сред тях са градовете Амстердам, Хага и Ротердам, както и парка Кьокенхоф, а туристите се концентрират именно там. 

За това от тази година, правителството на Нидерландия решава, че трябва да направи промяна в маркетинговата си стратегия, с цел привличане на туристи и в други градове. Факт е, че туристите в Амстердам надчисляват 47 млн. годишно, за сметка на само 1 млн. местни жители. Това е причината държавата да настоява всички държавни агенции да се обръщат с името Нидерландия, а не Холандия. Когато става въпрос за всички неправителствени организации, в това число и консултанти за образование в чужбина, нещата стоят различно.

От UNIFY се свързахме с консула на Нидерландия в България, г-жа Беа тен Тъшер, тя ни увери, че "Всички държавни агенции като, множеството министерства и консулства на Нидерландия, както и държавните представители на останалите членки на ЕС вече трябва да се обръщат към държавата ни само като Кралство Нидерландия.", но опровергава слуховете "Обикновените граждани и неправителствените организации могат свободно да използват името Холандия без това да е в разрез на закона".

Новината за "смяната" на името на държавата стана популярна тема в българските новинарски емисии през последните няколко седмици, а много хора изразяват недоволството си от "неправилното" използване на прозвището "Холандия" като става дума за  образованието там. По думите на наши източници в Холандия, там промяната на прозвището остава почти незабелязана. Местните жители често използват "Холандия" вместо "Нидерландия", когато разговарят помежду си и нововъведения закон надали ще промени това за повечето от тях. Не и в скоро време. Освен това, националната кампания промотираща висшето образование в Нидерландия и нейният официален уебсайт все още се казват "Study in Holland" , което е добър индикатор за това, че въпреки новините, няма проблеми държавата да се назовава и промотира като Холандия. 

Междувременно, от UNIFY ще продължим да организираме нашите ежегодни "Дни на образованието в Холандия", които събраха над 4000 посетители заинтересовани от висше образование в Нидерландия за 2019 година. Като единствения специализиран консултант за образование в Холандия, ние се доверяваме на думите на г-жа Тъшер и следваме примера на кампанията "Study in Holland" . Вярваме, че независимо дали е Холандия или Нидерландия, държавата е символ на висококачествено, достъпно висше образование признато в цял свят, независимо дали става дума за приложни или изследователски университети. 

 

Logo