Поглед отвътре - какво можем да очакваме от онлайн обучението в Холандия?

18.05.2020
Поглед отвътре - какво можем да очакваме от онлайн обучението в Холандия?

Интересно ли ви е какво представлява дигиталното обучение в Холандски университет? 

Днес ще ви запознаем с Христо - наш студент по програмата International Human Resource Management или "Международни човешки ресурси" в Saxion University of Applied Sciences. В своята статия, той ще ви разкаже малко повече за своята програма, както и за подхода към онлайн обучението в Saxion UAS. Както всички нас, Христо също е наясно със стресиращите обстоятелства и несигурността с която се гледа онлайн обучението. Разказвайки своята история, той цели да разсее митовете за онлайн занятията в Холандия и да увери кандидат-студентите, че дори да се наложи първият семестър на новата година да бъде дистанционен, организацията там е далеч по-добра от тази в България. 

"Здравейте! Казвам се Христо и съм второкурсник от международната програма по Човешки Ресурси  към Saxion University of Applied Sciences. Пиша тази статия, за да помогна на вас – потенциалните  първокурсници в гореспоменатата специалност. Мога да си представя, че има огромна доза от  неясноти и страхове около кризата с корана вируса и в специалност как тя би повлияла на вашия  бъдещ бакалавър. Поради тази причина, желая да споделя някои подробности свързани с това как  бъдещата ви програма гарантира, че образованието ви ще бъде извършено по най-добрия възможен  начин. Внимание спойлер: Не трябва да се притеснявате, ами обратното – подгответе се за едно много забавно, обогатяващо и като цяло позитивно преживяване в международната програма по Човешки Ресурси.

Е, мога веднага да ви информирам, че преподавателите, както и други лица в рамките на нашата академия, са направили много, за да ни гарантират, че качеството на нашето образование ще остане същото както преди. Заедно с моите колеги в университета мога само да им кажа едно голямо благодаря за техният труд! От момента, в който физическите ни часове бяха отменени, учителите успяха много бързо да се организират и заедно да създадат дигитална среда за нашето следване. Още от началото ясно си проличаха техният ентусиазъм и позитивизъм. Те ясно изразиха с нас, че са развълнувани и са готови да направят цялото това ново преживяване приятно. Един пример за това е, че ако ние като студенти, имаме някакви въпроси свързани с някой от предметите, можем с лекота да ги публикуване на една от дигиталните платформите, които използваме, а учителите ще ги адресират за нула време.  Също така, до ден днешен, във всяка лекция те проверяват как се справяме и дали се нуждаем от помощ с обучението си. Това е наистина прекрасно от тяхна страна, защото доказва, че те искрено желаят да се погрижат за нас - студентите! О, и най-важното – няма нито една планирана лекция от началото на коронната криза, която да не се е провела! Невероятно, нали? Нямаме никакви смущения в това отношение.

Добре, сега вече знаете, че всяка една лекция се провежда, както e планирана. Но какво обаче се случва с изпитите? Отново лекторите успяха успешно да се адаптират в това отношение и следователно, всички наши редовно планирани изпити се проведоха дигитално! Не само това, но преподавателите взеха в предвид текущата ситуация и промениха изпитите по начин, който отговаря на случващото се.

Сега вече сте запознати, че лекциите и изпитите не само не се отменят, а точно обратното - те продължават да се състоят, а също така биват подобрявани за да отразяват настоящата ситуация и разрешаването на конфликтите свързани с нея. Това е с цел да се поддържа високото качество на образование в специалността - международни Човешки Ресурси.

Преди да приключа с моите впечатления, бих искал да посоча още няколко елемента около програмата, както и как лично аз се справям с промените. Спомняте ли си как споменах, че всички учители бяха развълнувани да подсигурят, че това ново преживяване ще бъде хубаво за всички нас? Е, една от многото инициативи, които предприеха, беше да създадат цяла дигитална общност - т. нар. „Социална общност“. В нея бяха заформени голямо разнообразие от категории - от шеги (мемета), музика, филми и сериали до индивидуални коучинг сесии, социални събития като седмична викторина и срещи обсъждащи психично здраве. Ние като студенти имаме възможността да се присъединим към всяка една от тези групи и да общуваме с всички наши състуденти и учители, както и някои специални гости, които са там с цел да ни помогнат. Звучи забавно, нали?

Не на последно място бих искал да споделя с вас, че няма нужда да се притеснявате за стабилна интернет връзка. В Холандия никога не съм имал такъв проблем. Доколкото знам, във всяка отделна стая, апартамент или къща има снабдена интернет връзка и няма как да останете без достъп до такава. Освен това, холандския интернет се слави като един от най-бързите в Европа.

Надявам се тази информация да ви е била полезна. Желая ви късмет!

Бъдете здрави!"

 

За повече информация относно официалната информация предоставена от университетите за възможностите за дистанционно обучение през новата учебна 2020/2021 година, можете да видите в специалната ни статия по темата. Следете сайта на UNIFY и профилите ни в социалните мрежи Instagram и Facebook, където редовно качваме последната информация по темата.

Logo