Какво е да си студент по Creative Media & Game Technologies в Saxion - историята на Елица Стоянова

07.02.2019
Какво е да си студент по Creative Media & Game Technologies в Saxion - историята на Елица Стоянова

Saxion University of Applied Sciences е един от най-големите университети по приложни науки в Холандия и предлага на своите студенти отлично практически насочено образование. Програмата Creative Media and Game Technologies, която е комбинация между дигитални технологии, гейм дизайн и анимация, е много популярна сред международните студенти, включително и сред българите.
Представяме ви интервю с нашa студентка -  Елица Стоянова, коятое 1-ва година в Saxion и успешно се справя с обучението.

 

 

 

Разкажи ни повече за специалността, която учиш, отговаря ли на очакванията ти, интересно ли ти е?

Първа година съм по специалността Creative Media and Game Technologies в Saxion University of Applied Sciences. Случи се, че сляха три специалности- програмиране, game design и art and technology, точно преди да си подам документите, но въпреки това реших да не си променям желанието, за което се радвам. Първата част на семестъра всички учим едни и същи предмети, което помага доста на тези, които не са се ориентирали още. След което всеки избира по кой път иска да продължи, аз избрах артистичната част. Всички предмети започват да се изучават от нулата и първата част на семестъра може да се стори твърде лесна, без много нови неща, но след това започва същинската част. Определено проектите са ми любими, всеки един от тях е в отбор, което ти позволява да завържеш повече запознанства и да обмениш опит с хора от цял свят. Друг плюс е разнообразието от предмети. Учебната година е разделена на 4 части, всяка от които съдържа различни предмети. Има изпити на кратки периоди, затова не е нужно да запомняш голям обем от информация, също така повечето изпити са под формата на проект, което смятам, че е най-добрият вариант да видиш какво си научил от тази специалност.

 

 

Кое ти харесва най-много в твоя университет? А какво не ти харесва?

Това, което най-много ми харесва в Саксион, са практичните занятия. Университетът обръща голямо внимание на Problem Based Learning, чрез което лесно можеш да запомниш и приложиш теорията от лекциите. Преподавателите винаги са насреща да ти помогнат, независимо какъв проблем имаш, но в същото време имаш свободата сам да изявиш идеите и натрупаните умения. Пълно е с хора от цял свят, с различни истории и преживявания, отворени за нови приятелства и проекти. Не ми харесва единствено организацията, която смятам, че им е слабост и доста често се налагат промени на часовете в последния момент или недообяснени задачи, в такъв случай трябва допълнително да разпиташ какво точно се иска от теб.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Има студенти от цял свят. Често се срещат българи, но все още няма българско общество. Въпреки това, се правят опити за срещи и събития. Скоро имаше българска вечеря с традиционна храна (имаше баница, разбира се), също хора  от другия университет (University of Twente) организират от време на време партита.

 

 

Разкажи ни за града, в който учиш?

Живея в Енсхеде, не много голямо градче, намиращо се много близо до Германия и лесно може да се стигне до там с колело. Пълно е със студенти (има три университета, все пак). Центърът е голям, има изобилие от магазини и заведения, но в същото време е спокойно и тихо място. Квартирата ми се намира в централната част, което прави придвижването ми много удобно и бързо. На моменти може да стане скучно, в такъв случай винаги може да се отскочи до Айндховен или Амстердам, където нощният живот е по-развит. Всяка събота и вторник има пазар с изгодни промоции на зеленчуци, плодове, месо, тестени изделия, риба и други. Градът не е лишен и от клубове и извън класни занимания (спорт, благотворителна дейности най-различни събития).

 

 

 Как се придвижваш?

Най- често ходя пеша до университета, тъй като живея наблизо. За по- дълги разстояния използвам колело- най-удобният начин, според мен. Тъй като обичам да пътувам често, се възползвам и от добре развитата железопътната система. Може лесно да стигнеш до всяко кътче на страната, от Амстердам до най-забутаното градче.

Как премина кандидатстването, лесно ли те приеха и защо смяташ, че избраха теб ?

Макар и да нямах професионални познания, имах доста богато портфолио, направено с много старание, креативност и ентусиазъм. Мисля, че това беше главната причина да ме приемат. Това, което забелязах, е, че те не търсят професионалисти, а хора с желание и амбиции, които могат да докажат, че са избрали подходящата специалност за тях. Unify доста ми помогнаха за кандидатстването, с тяхна помощ то мина гладко, без проблеми и трудности. Самият процес на прием изисква повече време и търпение, но накрая определено си заслужава чакането.

Колко струва обучението и какви са разходите ти за квартира, храна и др?

Първата година таксата е  1080 еврo, за следващите е 2060 еврo.

 Живея в апартамент с още две момичета, в центъра, както вече споменах. Месечната ми такса за квартира е 380 евро с включени ток, вода и интернет. За храна разходите са относителни, зависи изцяло от човека. На мен ми трябват около 200-250 еврo на месец, като включвам и няколко хранения навън и излизанията с приятели.

Какви са възможностите за финансова помощ /заем, стипендии, социално подпомагане/

Предлага се студентски заем, който покрива само таксата за обучение и се връща в срок на 15 години след завършването. Има и студентска субсидия на стойност 386 евро на месец, за нея се изискват 14 работни часа седмично. Плюс безплатна карта за транспорт (като имате избор дали да е за през седмицата или уикендите).

Има ли възможности за работа?

Има голямо разнообразие от работа за учащи, дори и за тези, които не знаят холандски. Търсенето също е лесно. Най- разпространено е питането на място или „от приятел на приятел“, но може и чрез сайтове и агенции. И въпреки това, ако знаеш холандски има по-голямо разнообразие и съответно заплащане. Повечето места са с гъвкаво работно време, което е перфектно за един студент.

Какви са плановете ти след като завършиш? Смяташ ли да се върнеш в България?

Големи! В момента подготвям портфолио за freelancer (работа на свободна практика) и смятам да започна в най-скоро време. Надявам се да събера достатъчно опит, докато завърша и веднага след това да започна проекти с компании из целия свят. Но крайната  ми цел е да имам собствен бизнес в сферата на гейминга. Засега смятам да се върна в България веднага щом се реализирам.

Защо избра UNIFY, доволна ли си и би ли ни препоръчал на бъдещите кандидат-студенти?

Избрах UNIFY, защото се фокусират специално в обучението в Холандия, заради което можеш да получиш много повече информация. Също така е хубаво, че те свързват със заминали студенти, готови да отговорят на всичките ти въпроси. Екипът е невероятен, поради приятелското отношение, и все още поддържам връзка с тях. Изключително много помагат и са винаги на разположение.

UNIFY и Saxion University организират събитието Бъди Студент за един ден - Saxion Experience Day, където ще можеш да участваш в реална лекция по специалността Creative Media & Game Technologies и да получиш сертификат!
Ела на 16-ти февруари, събота, в х-л Хилтън София и се потопи в атмосферата на холандското образование!
Вход свободен, регистрация задължителна!

Logo