BeNeLux - Образователни системи в Белгия, Нидерландия, Люксембург

19.03.2024
BeNeLux - Образователни системи в Белгия, Нидерландия, Люксембург

Днес с радост ви споделяме последната статия от поредицата ни представяща BeNeLux, трите страни членки (Белгия, Нидерландия и Люксембург) с техните икономики, история, инфраструктура и интересни факти. След като вече сте изчели другите статии и събрали знания относно темите е време обаче да се фокусираме към същината, а именно висшето образование в страните на BeNeLux. Много от вас познават вече Нидерландия като образователна дестинация, знаят дори и малко за Белгия, но понеже Люксембург е доста по- непозната такава, днешната ни статия ще се фокусира към съпоставяне на трите държави от образователна гледна точка.

Ние от UNIFY знаем колко сте заети и че често не ви остава време да четете дълги текстове. Затова ще се опитаме кратко и ясно да сравним страните и обучението там.

Вече всички знаете за уникалното по рода си разделение на видовете университети в Нидерландия. Същото разделение между теоретични и приложни университети намираме и в Белгия и Люксембург. Страните членки на BeNeLux са разпознавани по цял свят с иновативно, интерактивно и със страхотна реализация образование.

Докато в Нидерландия имаме над 100хил. международни студенти, 75% от които от Европа (предимно Германия), в Белгия за момента международните студенти са със завидните 40хил., то в Люксембург те са на този етап едва 3.5 хил. студента. Заради разликата в размерите на държавите и насочеността на студентите, се очаква винаги да има и разлика в търсенето и броя на студентите. Продължавайки образованието си в страна която няма толкова висок брой международни студенти, никак не трябва да ви притеснява, възможностите за развитие и качеството на обучение по никакъв начин не зависят от броя международни студенти и всички университети желаят и постоянно търсят начин да се доразвият и предложат 100% на своите студенти, било то международни или не.

Втората важна категория която искаме да споменем са видовете специалности. Както знаем в Нидерландия можете да изучавате абсолютно всичко за което можете да се сетите плюс още поне 20. 😊 Шегата на страна, образователния пазар в държавата е изключително развит и продължава да се развива особено сега, защото Белгия започва да се явява като сериозна конкуренция която в идните години ще привлече завиден % от интернационалните студенти, със също толкова доброто си образование, но и с по-ниски такси и по-лесно намиране на настаняване (малко по-надолу ще разгледаме и това). Люксембург от своя страна си остава ексклузивна дестинация, може би заради привидно високия стандарт на живот, там е честно много предпочитана дестинация за различен вид магистратури и MBA. И трите държави обаче са „фенове“ на интерактивното образование и в зависимост разбира се на типа университет и специалност, ще ви подготвят и за работната среда по-време на обучението.

Пристъпваме към една от най-важните теми а именно финансовата. Докато през последните години в Нидерландия имаше 50% намаление на таксата за обучение. От идната учебна 24/25, то вече не съществува и студентите от Европейския съюз плащат нормалата такса определена от държавата за държавните университети на стойност 2530 евро годишно (с някой малки изключения за специфични програми). Таксата в частните университети варира според университет и специалност. В Белгия от своя страна таксата ни напомня на тази в Нидерландия преди 15 години и е само 1116 евро (+/-) в държавните университети. В Люксембург пък обичат важните неща да са лесно достъпни (както безплатния градски транспорт и здравни застраховки) и таксата за държавните учебни заведение е само 800 евро годишно. Във всяка една от трите страни, таксата може да бъде плащана на вноски и не е нужно да се плати наведнъж към дадения университет.

За настаняването вече говорихме на кратко в предната тема и няма да го разглеждаме подробно. Тук е мястото обаче да споделим, че знаем колко ви притеснява този аспект от кандидатстването и заминаването ви и затова неуморно работим всяка година към разширяване на базата данни която предоставяме на нашите студенти относно как да намират настаняване. Все повече университети и в Нидерландия осъзнават каква голяма нужда имат студентите от съдействие с настаняването и също работят усилено по решаването на проблема. От Белгия и Люксембург отзивите са много позитивни, университетите съдействат изключително активно с намирането на настаняване на студентите.

Последната точка на днешната статия е относно студентското финансиране и намирането на работа. За Нидерландия можете да откриете много информация на сайта ни, както с условията нужни на студенти (и родители) за кандидатстване за различните субсидии, така и за стойността им. В Белгия също има възможности за студентски субсидии. Те обаче са с доста по строги изисквания от тези в Нидерландия, които сами по себе си никак не са леки. В Белгия субсидиите са за студенти, които те или родител са работили поне 2 години вече в държавата по 32 часа. Има доста специфични неща, които ще се радваме да разясним по време на консултация разбира се. Споменаваме го, за да знаете че и те като Нидерландия малко по малко променят и „отъпкват пътя“ за бъдещите интернационални студенти като вас.

Надяваме се че тази последна статия ви беше интересна. На нашето UniExpo BeNeLux+ ще бъде още по-интересно. Ще имате възможността да се запознаете с университети и от трите държави, да зададете директно своите въпроси и да научите изключително много нови неща не само за държавите но и за висшето образование и най-вече кариерното ориентиране.

Очакваме ви! Регистрация можете да направите ТУК.

 

 

Logo