Теоретични университети vs Приложни Университети? Сблъсък на предпочитанията от първо лице!

29.10.2019
Теоретични университети vs Приложни Университети? Сблъсък на предпочитанията от първо лице!

В Холандия има два типа университети - Приложни и Изследователски университети. Тъй като изборът е труден и много студенти се колебаят кой е по подходящ за тях, ние събира истории на студенти в Холандия, който се надяваме да ви дадат ориентир и по-добър поглед над двата типа обучение - академичното и приложното. Представяме ви историята на Петър, който е учил и в двата вида университети. 

Последният първи учебен ден. Да си ученик в дванадесети клас е наистина объркващо – толкова много предизвикателства, трудни избори и отговорности. Всички очакват много от теб, но също така има и толкова много купони, излизания с приятели, пътувания. Когато наближи моментът, в който трябваше да кандидатствам бях убеден, че знам какво искам. Бях силно заинтересован в една единствена сфера и бях сигурен, че тя е точно за мен. След няколко седмици проучване реших, че искам да уча извън България и по-точно в страната на вятърните мелници и колелетата – Холандия. Трябваше да избера университет.

Винаги съм бил наистина амбициозен и отново реших да предизвикам себе си – избрах Research university. За тези, които не знаят университетите в Холандия биват два вида – Research University и University of Applied sciences. Първите са само и единствено научно насочени с много слабо присъствие на практиките от живота. Всичко се учи от учебници, в библиотеки, по време на лекции и в перфектните условия на лабораториите. Университетите от втория вид предлагат обучение базирано на проблеми срещани във всекидневието. Естествено, че има учебници, лекции и теория, но също така и много учебни екскурзии в големи компании, дискусии с хора от различни браншове, специалисти по различни въпроси и множество за различни стажове.

Е, аз избрах Research University. Кандидатствах и бях приет успешно. Всичко изглеждаше перфектно до началото на учебната година, тогава започна академичният ад. Количеството информация, което ни предоставяха ежедневно трябваше да разбера и осмисля до следващият ден. Нощите бяха къси, сънят не ми стигаше, нямах време да практикувам любимите си спортове, камо ли да излизам с приятели. Наистина беше вълнуващо да прекарвам часове в лабораторията с книгите по 700-800 страници, с престилка и предпазни очила, вживявайки се като биолог, изследващ новооткрита бактерия, но след няколко месеца всичко това беше непоносимо. Започнаха болки в гърба поради прекарването на по-голямата част от деня седейки на бюро. Болки и сълзене на очите, поради дългото ми взиране в дребният шрифт или екрана на компютърът, дори и в окуляра на микроскопа. Бях качил много излишни килограми, понеже се хранех главно със замразени храни претоплени в микровълновата за да спестя време. Да, завърших годината успешно, но на каква цена? Обърнах се назад и се запитах: Наистина ли си струваше да пожертвам здраве, социален живот и толкова усилия за това? А имах още няколко такива години преди да завърша като Бакалавър.

След много умуване реших да се преместя в University of Applied sciences, и днес мога да кажа, че изобщо не съжалявам! Нивото на обучение е също толкова високо, но в пъти по-полезно. Имам време да спортувам, да работя, да излизам всеки уикенд. Ако наистина изпитваш огромен интерес към науките, искаш да посветиш живота си на тях и виждаш себе си като научен работник – Research university, във всеки друг случай – University of Applied sciences.

Някои биха попитали дали все пак дипломата от Research University, не е по-престижна от дипломата от University of Applied sciences. Зависи от обстоятелствата, но в повечето случаи, работодателят не се фокусира само и единствено върху дипломата, но и върху CV, portfolio, personal experience, motivational letter и други. Също така след завършването на University of Applied sciences, имате възможност да продължите образованието си (магистратурата) в Research University. Холандското образование е изключително гъвкаво и дава много възможности.

Успех с Вашият избор!

Logo