Американският Университет - Как да получим качествено чуждестранно образование в България

08.07.2024
Американският Университет - Как да получим качествено чуждестранно образование в България

Милена Йорданова е един от нашите образователни консултанти и горд възпитаник на Американския университет в Благоевград. Тя завършва през 2019 г. с бакалавърска степен по политически науки и международни отношения, и minor специалност по история и цивилизации. Милена е изключително доволна от своя избор и смята, че това е било най-подходящото място за нея да продължи образованието си. Тя посочва академичната и социална средата, която университетът поддържа, като ключова в нейното развитие. Прекараните моменти в дискусии с преподаватели и състуденти я обогатяват допълнително, а участието и в извънкласни дейности и клубове и помагат да развие нови вълнуващи интересни. Милена избира Американския университет, защото желае да получи добро чуждестранно образование докато продължава да живее в България. Тя казва, че това е бил идеалният вариант за нея и е щастлива, че е получила възможността да завърши сяоята бакалавърска степен там.

Красивият зелен кампус на Американския университет в България (АУБ) се намира в Благоевград и събира на едно място близо 1000 студенти от 40 различни националности. Университетът е основан през 1991 година и оттогава се слави с високото качество на образование, което предлага. АУБ дава на студентите възможността да се докоснат до американският стил на образование наречен Liberal Arts. В продължение на четири години студентите имат възможност да завършат единичен или двоен бакалавър (major), придружен с minor специалност. Паралелно с това, обучаващите се изучават набор от различни дисциплини, които вземат като допълнителни курсове - general education courses (общообразователни курсове). Американският университет разчита на интердисциплинарното обучение, за да запознае студентите с полезни знания и умения от всички академични сфери (математика, философия, история, литература, изкуство и др.) Учебната среда в университета насърчава критичното мислене като събира студенти от различни бакалавърски програми в курсовете по general education. По този начин студентите се стимулират да бъдат отворени към различни гледни точки и да обогатяват общата си култура.

Лекциите се състоят в малки групи, където студентите са окуражавани да участват активно в дискусии. Това дава шанс на преподавателите да обръщат индивидуално внимание на всеки студент и внимателно да следят прогреса му. Освен това, студентите сами избират своята програма и курсовете, които желаят да вземат в началото на всеки семестър. Така за четири години те трябва да завършат своя бакалавър и да покрият изискванията за курсовете от general education.

Освен разнообразната академичната програма, университетът предлага на студентите и опции за активен студентски живот. АУБ е известен с многото студентски клубове, които студентите сами основават и управляват. Те могат да организират срещи, събития, както и да канят гост лектори в университета. Сред най-известните студентски клубове са: AUBG Olympics, More Honors, Better Community Club, Model United Nations Club, Business Club, Rock Jamming Club, Psychology Club, Radio Aura и др. За студентите, които са почитатели на сценичните изкуства, АУБ предлага и Broadway Performance Club, където студентите участват в мюзикъл всяка година и го представят на различни сцени в страната.

Кампусът на университета разполага с общежития и всички най-нужни удобства за студентите - стаи за учене и отдих, голяма четириетажна библиотека, открита и закрита спортна база, столова. Благоевград предоставя възможността на студентите да се обучават на безопасно и спокойно място. Градът предлага разнообразни културни и социални събития, както и активен нощен живот.

Мисията на Американския университет е да подготви младите студенти за бързо променящият се съвременен свят. Университетът постига това чрез динамична академична подготовка, развиване на критично мислене, придобиване на знания от различни дисциплини, установяване на полезни контакти във високо селективна среда, и подкрепа на студентите в техните извънкласни занимания и интереси. Преподавателският състав се състои от високо образовани професионалисти, които идват от различни култури и части на света. Преподавателите са активно въвлечени в развитието на студентите като академични съветници и спонсори на клубове. В американския университет всеки студент получава шанс да надградя своите знания и умения, заедно с останалите дейни студенти и под ръководството на отдадени преподаватели.

От тази година UNIFY е официално представителство на Американския университет. Вярваме, че АУБ е прекрасна възможност за студентите, които са решили да останат в България, но държат да получат качествено чуждестранно образование.

Logo