Какво е да посетиш Ден на Отворените Врати в Холандия?

29.11.2018
Какво е да посетиш Ден на Отворените Врати в Холандия?

Съвсем наскоро, един от нашите бъдещи студент, Виктор, заедно с майка си Венцислава посетиха няколко университета и града в Холандия. Но там, където най-много им хареса бе университета Fontys в град Венло. Венло е град, който се намира в провинцията Лимбург, на границата е между Германия и Холандия и е много ключово логистично място (в региона има цели 6 летища). Икономически е един от най-силните региони в Европа точно поради изгодното си географско място, носи силен предприемачески дух, каквато е и атмосферата в университета. Във Fontys Venlo много се набляга на изграждане на предприемачески умения във всеки студент и затова студентите от програмата International Business по време на втората си година на обучение имат проект "мини компании", в която всеки студент може да се изживее като собственик на фирма, която е необходимо да разработи през цялата втора година от обучението си. Проучвания от водещи логистични компании в света пък поставят Венло като топ логистичен спот в цяла Европа и съответно едно от най-добрите места за изучаване на логистика.

Прочети впечатленията на Виктор и Венцислава от посещението си на Fontys и Венло, който беше най-добрият град за живеене в Холандия между 2013 и 2015 година.

Разкажи ни за себе си - от къде си, кой клас си и какво искаш да учиш в бъдеще?

Казвам се Виктор Цачев, 12 клас съм, а в бъдеще искам да уча Логистика (най-вероятно).

Защо реши да посетиш деня на отворените врати във Fontys Venlo?

Градчето Венло ми се стори много приятно, а специалността Логистика беше привлякла интереса ми доста отдавна.

Разкажи ни повече за този ден - какви дейности имаше?

- Генерално представяне на университета
- Презентации на всяка програма
- Обяд с други кандидат-студенти и настоящи такива, които да отговорят на възникнали въпроси на родния ни език
- Разходка с цел разглеждане на общежитията и други нужни на един студент съоръжения
- Следобед в уютно заведение за споделяне на впечатления между международните студенти
- Парти със други студенти и ученици
Всички дейности бяха много добре организирани, успяха да отговорят на въпросите ми и да ме накараха да се почувствам добре дошъл отново.

Vencislava Venlo 1

Имаше ли други българи и международни студенти?

Да и да, последните години много българи се насочват към Фонтис Венло, а интернационалните студенти бяха значителна част.

Каква беше атмосферата?

Приятна, гостоприемна, приветлива. Чисто и подредено.

Как ти се сториха методите на преподаване във Fontys?

Иновативни, преподавателите говориха със любов за предмета си, базата на университета беше удивителна.

Какви са общите ти впечатления от университета?

Тръгнах си впечатлен и с удоволствие ще се върна там.

Какви са общите ти впечатление от града?

Малко градче, добре устроено, лесно се стига до където е нужно.

Би ли препоръчал подобно събитие на други кандидат-студенти?

Със сигурност.

Vencislava 1 1

Венцислава, родител:

Как пътувахте до Холандия? Лесно ли беше?

Пътувахме със самолет до Айндховен, беше ни за първи път и на двамата със сина ми. Нямаше никакви проблеми! Относно спането бяхме на couchsurfing, срещнахме прекрасни хора в Холандия. Даже момчето, при което отседнахме във Венло ни взе от ж.п. гарата, защото пътувахме с влак.

Какво ще кажете за града Венло?

Хареса ми, ще се радвам да го посетя пак ;)

Какви са вашите впечатления като родител от университета?

Очарована съм, самата идея на образованието в Холандия е светлинни години пред нашето образование. Практически насочено, с приложни познания, в тясна връзка с бизнеса.

Vencislava 2

Как ви се сториха условията за настаняване към университета?

Осигуряването на възможност да се живее на общежитие е незаменимо удобство. Бяхме на оглед в студентските общежития - имаше си всичко необходимо, даже пералня и сушилня :) А и съжителството с други студенти е предпоставка за създаване на приятелства и взаимопомощ.

Бихте ли препоръчали това събитие на други родители и кандидат-студенти?

Абсолютно, благодаря за предоставената възможност. За мен беше много важно и синът ми и аз да видим за какво става въпрос, как се случват нещата, каква е средата там и много, много други неща, които могат да се усетят единствено на дните на отворените врати. Освен това организацията беше на изключително ниво, презентациите бяха интересни и не само от преподаватели, а и от студенти. За наше удобство имаше осигурен безплатен обяд, разведоха ни из университета, до студентските общежития, имаше организирано посещение на бар с включена консумация, където всякакви въпроси бяха разисквани и с български студенти там, а за финал имаше и организирано парти! Все пак е добре да се види и сладката част на студентския живот :) Мисля, че мога всеки месец да посещавам дните на отворените врати във Венло ;)

Vencislava Venlo

Ако и вие искате да изживеете няколко дена като студент в Холандия, то не се колебайте да се свържете с консултантите на UNIFY, които да организират посещението ви!

Logo