Бъдещи умения: какво ще искат работодателите от теб през 2025?

22.11.2018
Бъдещи умения: какво ще искат работодателите от теб през 2025?

Утрешните лидери са тези, които гледат напред днес. В един бързо развиващ се свят е необходимо да се адаптираш и да останеш най-отпред в играта, за да успееш. Затова решихме да те запознаем с топ уменията, които работодателите ще приоритизират утре, за да можеш да се насочиш към тях и да станеш конкурентноспособен на пазара на труда.

future skills

Международен опит
В един тясно свързан свят работната сила става все по-международна и културно разнообразна. Не е изненада, че Институтът за бъдещето (Institute for the Future) е нарекъл междукултурната компетентност опит като едно от ключовите бъдещи умения за работа през 2020 година!

Перфектният бъдещ служител разбира, че има различни обичаи и култури. Той също така не се страхува да слуша околните и да задава въпроси. Най-важното е, че такива служители активно търсят познания за това как да разберат по-добре непрекъснато променящия се свят около тях. Често си мислиш за кариера в международна среда? В такъв случай,  добави изучаването на чужд език към списъка с твоите бъдещи задължителни умения умения. Най-добрите програми по бизнес в Холандия вече са включили изучаването на няколко чужди езика в програмите си, като например тази на HZ University of Applied Sciences, International Business and Languages или тази на Avans University of Applied Sciences, Cross Cultural Management and Languages

По същия начин, умението да общуваш с индивиди от различни поколения също е ключово умение, което трябва да се има предвид. Тъй като работната сила към 2025 година най-вероятно ще варира от Поколението Z до бейби бумърите, най-важните служители ще трябва да знаят как да преодолеят дупката между поколенията и да намерят общ език.

Интердисциплинарност
Изчезнали са дните, когато можеш да започнеш работа директно след университета и да продължаваш да правиш същото, докато не се пенсионираш. Работното място се променя твърде бързо, за да останеш на едно място толкова години и се специализираш само в един тесен аспект. Експертите са съгласни - интердисциплинарността е едно от ключовите бъдещи умения, които трябва да развиеш към 2025 година.

Ако искаш да успееш среди променящата се работна сила, трябва да си отворен към разширяване на хоризонтите ти и намирането на нови специализации, а не само да бъдеш добър в едно единствено нещо. Най-добрите служители през 2025 година ще следват принципа на обучението през целия живот и желаят да се адаптират към променящата се среда. В случай, че си на път да кандидатстваш в университет, може би е добре да направиш minor от различна дисциплина, който ще добави допълнително към твоите умения. Ако пък това не е вариант за теб, то интернет е пълен с курсове от всякакво естество, за да ти помогне да развиеш и да научиш нови умения.

Критично мислене
Критичният мислител е човек, който умее да обработва, анализира и контролира информацията. Той е в състояние да концептуализира решения на проблеми, които никога не са били срещани преди това. Повечето от критичните мислители имат способността да наблюдават работата си и тази на колегите си, като намират грешки и начини да ги усъвършенстват.

Можеш да се научиш да мислиш критично, независимо дали става дума за курсове, стаж или работа. Можеш да започнеш от там, че бъдеш по-любопитен за сферата, в която работиш и отделяш време, за да прегледаш задачите си и да помислиш какво може да се направи по-добре следващия път. Като цяло, да бъдеш критичен мислител, е да позволиш на себе си и на фирмата, в която работиш, да растат чрез твоето критично мислене.

Емоционална интелигентност
Разбира се, че е хубаво да имаш висок коефициент на интелигентност. Но за да успееш на работното място, трябва да притежаваш различен вид интелигентност - емоционална интелигентност. Тя е тясно свързана с междукултурната компетентност и компетенциите за работа с различни поколения, емоционалната интелигентност е вид  "меки умения", свързани с идентифицирането, разбирането и управлението на собствените емоции, както и разбирането на емоционалните състояния на околните.

Дори в силно дигитализирания свят, емоционалната интелигентност е една от ключовите способности, която трябва да притежаваш. Според експертите емоционалната интелигентност е едно от бъдещите умения, които трябва задължително да имаш предвид. Служителите, които са в по-голяма връзка с емоционалната си страна, се оказват по-емпатични, любопитни и съсредоточени. Те също работят по-усилено и се считат за по-гъвкави от техните работодатели.

Skills Strategy Spain

Технически умения
Вътрешно знаеш, че това ще бъде # 1. Според Световния икономически форум най-горещите работни места през следващите години ще бъдат свързани със STEM сферата (наука, технология, инженерство и математика). Експертите прогнозират най-голямото търсене за изследователи на данни, инженери и разработчици на софтуер. Интересното е също, че други сфери ще имат също нарастваща нужда от експерти с технически умения. Тези професии включват преподаватели, професионалисти в областта на човешките ресурси и експерти в правната страна на новите технологии. Така че, ако все пак хуманитарните науки са твоята силна страна, трябва да добавиш само малко техническа компетентност към тях!

Да успееш да се ориентираш успешно в дигиталната среда е едно от ключовите умения, които трябва да имаш в момента. Технологията става все по-напреднала и по-тясно интегрирана в нашия живот. В резултат на това, усъвършенстването на нови умения, свързани с технологии, е от решаващо значение за успеха на работното място.

Това не означава непременно, че всеки трябва да се превърне в машиностроителен инженер до 2025 година. Въпреки това, без значение в кой сектор, перфектният служител през 2025 година ще може да работи с дигитални инструменти, използвани на работното място (Microsoft Office, социални медии, или cloud технологии) и е в състояние бързо да се адаптира към технологичните промени. Но ако мечтаеш за успешна кариера в сферата на технологиите, може би е добра идея да се научиш на основите на програмирането. Съвет: Java и Python са добри варианти за езици за програмиране :).

Logo