Как мога да стана лекар или адвокат в Холандия?

20.09.2018
Как мога да стана лекар или адвокат в Холандия?

Много често получаваме въпроси за изучаването на такива класически професии като адвокат и медик в Холандия, затова решихме да напишем тази статия, която да ти помогне да се ориентираш в ситуацията ако си се запътил към едно от тези две поприща.

Различията в правното и медицинското образование в Холандия и България са доста забележими. Ако става дума за правото, то има много нюанси на местното законодателство, а в медицината разликата е в използваните методи за диагностика и лечение. Практиката показва, че и в двата случая ще ви е необходимо доста добре да научите холандски, до ниво B2 и нагоре.

Какво е необходимо, за да стана адвокат в Холандия?

За да станеш адвокат в Холандия, трябва да завършиш бакалавърска степен (LLB) и магистърска (LLM) по холандското право (на холандски), а след това да работиш в продължение на 3 години като стажант в местна юридическа фирма. В рамките на този стаж, бъдещите адвокати обикновено получат и специално обучение под ръководството на един от адвокатите на компанията.

Намиране на работа с българска диплома за адвокат е възможно, ако имаш късмет да се намериш фирма, която си търси специалист по българско право, за което не ти е необходимо да си специалист по холандско право. Може сам да се досетиш, обикновено шансовете за това са малки, дори ако си получил магистърска степен по право (LLM) в Холандия.

Извод: ако искаш да станеш адвокат и да работиш в холандска фирма като такъв, то е необходимо да завършиш бакалавър и магистър по холандско право, което, естествено, се учи на холандски език.

slider

Какво е необходимо, за да стана медик в Холандия?

Ако си завършил български медицински университет, то можеш да кандидатстваш за докторска степен в холандски университети, където може да практикуваш научна и преподавателска дейност. В случай, че искаш да учиш медицина в Холандия, то трябва да се подготвиш, че тя е само на холандски, подобно на правото. Тя може да включва както магистърска степен по медицина (MSc Geneeskunde) и бакалавър (BSc Geneeskunde) от академични университети в холандски език. Продължителноста на периода на обучение на студент за получаване на разрешение за медицинска практика в Холандия се определя от резултатите от официалния квалификационен изпит. Квалификационният изпит се състои от поредица от последователни тестове за знания и умения в медицината, провежда се на холандски и отнема най-малко една година.

doctor clinic illustration 1270 69

Кои са най-добрите университети в Холандия за изучаване на медицина и право?

Според световните класации най-добрите програми по право са в университетите в Лайден, Амстердам (University of Amsterdam) и Утрехт. UNIFY работи с университета в Утрехт и може да ти помогне безплатно за оформянето на документи за кандидатстване там.

В медицинските програми водят и двата академични университета в Амстердам - Free University of Amsterdam и University of Amsterdam, както и университетите в Лайден и Грьонинген.

Ако наистина решиш да кандидатстваш медицина или стоматология в Холандия, то трябва да имаш предвид голямата им популярност и следователно сериозната конкуренция между кандидатите. Примерно, в Амстердамския университет конкуренцията е три към едно. 

В никакъв случай не целим да отказваме студентите, които са се насочили към една от тези две класически професии. Целта ни е да си добре подготвен за предизвикателствата, които ти предстоят. В случай, че не си 100% сигурен, че правото и медицината са твоето нещо, то може да те посъветваме да се замислиш за друга програма, която е свързана с една от тези две сфери. Примерно, през последните няколко години все повече нашумява науки като биомедицина, life sciences, приложна химия, които също тясно са свързани с медицината и ще имаш шанса да практикуваш това, което харесваш. Що се отнася до правото, то ако не ти се учи право на холандски, е възможно да учиш международно право на английски. Няма да станеш адвокат, но ще имаш шанса да работиш в правен отдел на международна компания - това е само една от примерните професии, които може да практикуваш завършвайки такава програма. Обърни се към UNIFY, за да получиш консултация за възможностите за кандидатстване в Холандия в една от тези програми.

Logo