Работа в Холандия: защо и какви са условията?

08.08.2018
Работа в Холандия: защо и какви са условията?

Започваме серия от статии, свързани с работата в Холандия. Получаваме много въпроси относно условията за работа, видовете работа и т.н. и затова решихме да напишем няколко разяснителни статии в нашия блог, които да ти помогнат да придобиеш представа как стоят нещата с работата в Холандия. Дали ще е странична работа покрай ученето, която да ти помага да се издържаш или планираш да развиеш кариерата си в страната, тази информация ще ти е от полза.

Защо да работя в Холандия?

Сигурни сме, че причините са ти ясни и доста пъти си си превъртял в главата необходимоста и ползите от това да си намериш работа в Холандия. Нека да си ги преговорим набързо:

  • Допълнителни джобни (и не само). Дори и родителите ти да могат да те издържат изцяло по време на престоя ти в Холандия, винаги е хубаво да разполагаш с допълнителни пари, с които може да отидеш на онова пътешествие, за което си мечтаеш отдавна или на онзи концерт, на който искаш да отидеш.
  • Ще срещнеш нови хора. Работейки, имаш шанс по-добре да се интегрираш в холандската среда, да си намериш приятели, които са родени в Холандия, да добиеш представа за местната култура.
  • Опит. Това е една от най-важните причини, поради която си заслужава да се замислиш за работа в Холандия. Всякаква работа, независимо дали е постоянна или временна, може да те научи на повече за самия си теб, за навиците ти и уменията ти. Ако си мислиш, че харесваш да правиш нещо, то пробвайки го, можеш наистина да разбереш дали е така. Това е добре не само за кариерата ти, но и за личното ти развитие.
  • Изграждане на CV. Може би вече малко ти е писнало от този термин, но това наистина е важно за млади хора, които нямат никакъв опит. Много по-добре е да имаш някакъв, какъвто и да е, опит в CV-то ти, отколкото нищо. Това показва, че ти си заинтересован към света и не седиш със скръстени ръце.

DSC8910 kinderenvanboven2 web 1024

Могат ли българи да работят в Холандия?

Да, българите, като част от страна от ЕС могат свободно да работят в Холандия и затова не е необходимо допълнително разрешение. Нека да прегледаме какви са условията за работа за граждани на ЕС и такива, които са граждани на страна извън ЕС.

Граждани на ЕС
Ако си гражданин на ЕС, то за теб (разбираемо) е по-лесно да работиш в Холандия. Нещата, които ти трябват са:

1. Застраховка: Ако искате да работите в Холандия, трябва да имаш холандско здравно осигуряване. Без работа Европейската Здравноосигурителна Карта (ЕЗОК) е достатъчна.
2. BSN (Burgerservicenummer): BSN е уникален номер, предоставен на всеки гражданин на Нидерландия. Ти ще получиш такъв в момента, в който започнеш да учиш в Холандия.


Граждани на страни извън ЕС
1. Застраховка: Гражданите на страни извън ЕС, които идват да учат в Холандия, са задължени да имат холандско здравно осигуряване, така че ако искаш да работиш, ти вече имаш стъпка 1 - застраховката.
2. BSN (Burgerservicenummer): BSN е уникален номер, предоставен на всеки гражданин на Нидерландия. Сходно, с гражданите на ЕС, такива извън него също трябва да получат такъв номер когато започнат да учат в Холандия. .
3. Ограничения по време: За работа на непълен работен ден в Холандия студентите извън ЕС имат право да работят максимум 16 часа седмично. Въпреки това, ако си freelancer (шеф на себе си :), може да работиш неограничен брой часове.
4. Разрешение за пребиваване с разрешение: след завършване на обучението си, трябва да смениш причината на твоето разрешение за пребиваване. Такива разрешения се издават когато има нужда от висококвалифицирани и талантливи кадри или примерно, за нещо като gap year, която държавата ти дава, за да си намериш работа (или Zoekjaar, виж следващата точка). Повече информация може да намериш тук.
5. Zoekjaar (Година за търсене): всички студенти извън ЕС имат право да останат една година след завършване на обучението си в Холандия, за да си намерят работа или да продължат обучението си (магистратура или някаква друга образователна степен). Трябва да кандидатстваш за ново разрешително за пребиванене, което струва 285 евро. Можете да кандидатстваш за "zoekjaar" само веднъж на по време на образованието си, така че ако завършите няколко степени в Холандия, то можеш да кандидатстваш за "zoekjaar" след като завършиш всяка една. Също така, трябва да кандидатстваш за такава година само в рамките на три години след завършване на бакалавърската или магистърската си степен в Холандия. След като минат три години, вече не е възможно.
6. Как да кандидатстваш за разрешително за работа: За да получиш разрешение за работа, трябва да си нает на работа в компания, която е призната от IND (Immigration and Naturalization Service of the Netherlands). Фирмата ще кандидатства за разрешение за работа вместо теб, тъй като сам нямаш право да го направиш. Списък на фирмите, които са регистрирани, можете да намерите тук.

Очаквайте в следващите ни статии: видовете компании в Холандия, видовете работа, различните позиции, и най-важното, къде може да си намерим работа.

590211

 

Logo