Какво е да си студент по Комуникации в Бизнес училище в Холандия?

10.07.2018

Slavena

1. Представи се за нашите читатели.

- Аз съм Славена Трифонова, на 20 години и от Стара Загора. В момента живея в холандския град на липите, наречен Арнхем. Специалността, която следвам, се казва Communication и е част от бизнес факултета на Communication, известен още като Arnhem Business School.

2. Разкажи ни за твоя университет – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

- Университетът е един от най-големите в страната с над 30 000 студенти. Поради този факт кампусът е разделен в два съседни града – Арнхем и Наймехен (пътуването с влак е точно 13 минути). Попада винаги сред Топ 3 в класациите на големи университети, най-вече заради силно желаните програми Automotive Engineering и Mechanical Engineering, които привличат студенти от целия свят. Поради тази причина бизнес факултетът е известен под името Arnhem Business School, като така университетът се асоциира не само с предишните две програми, но и с тези, свързани с бизнес. Университетът е известен с това, че е изключително интернационален и обича да смесва холандските студенти с международни постоянно. Така атмосферата наистина е чудесна и никога не можеш да се чувстваш не на място.

3. Разкажи ни малко повече за твоята специалност.

- Специалността се казва Communication и е част от бизнес факултета. Оказа се, че тази програма наистина съвпадна с моите очаквания, защото включва всички аспекти, от които се интересувам – медия, public relations, бизнес, маркетинг и т.н. За мен беше изключително важно програмата да е по-практически насочена, защото бях уморена от толкова много теория, която се изучава в българските училища. В Arnhem Business School е именно така – постоянно имаме проекти. Например първата година имахме 4-месечен проект, през който бяхме млади иноватори, които трябваше да създадат продукт и да го представят на пазара, тоест трябваха да се обсъдят и представят финансите, маркетинг стратегиите и накрая се показват пред официална комисия, което беше в началото доста плашещо, но всъщност се оказа, че е изключително забавно. По PR устният ни изпит беше симулация на прес конференция и трябваше ние да сме PR специалистите, които да отговарят на въпроси по правилния начин. Наистина е много интересно, никога не ми е било скучно или не съм си казвала: „Ох, този проект/домашна така да не ми се прави“, учиш и се забавляваш!

4. Как успя да избереш твоя университет? Имаше ли колебания?

- Колебания имах в началото, когато не знаех какво точно исках да уча. Знаех, че искам да е нещо, свързано с бизнес, но и да е креативно. С помощта на UNIFY успяхме да изберем няколко университета с различни програми, но аз бях категорична, че именно Communication в HAN е моята специалност и кандидатствах само там. Успях да стресирам всички, като казах, че ще кандидатствам само на едно място, но бях толкова сигурна, че няма нещо по-подходящо за мен. И се оказах напълно права, изключително благодарна съм на UNIFY, затова, че ме насочиха в правилната посока!

Slavena2

5. Кое ти харесва и кое не ти харесва в университета/в специалността?

- Обожавам факта, че теорията веднага се прилага на практика и всичко е толкова креативно – никога не бих си помислила да направя устен изпит под формата на симулация на прес конференция, но ето че може! Лекторите са истински професионалисти, които преди са имали опит в различни бизнес сфери и сега споделят своя опит с нас, което е толкова полезно. Харесва ми, че сме разделени на малки групи от около 20 студенти (почти като обикновен клас в гимназия) и с тях имаме не само лекции, но излизаме заедно на питиета, партита, вечери, за по-малко от 1 година вече сме изключително близки, което е толкова приятно, особено когато сме от различни националности – има от Русия, Южна Африка, Бангладеш, Виетнам, Великобритания, Щатите, изобщо целия свят. Засега не съм изпитвала нещо, което да ме накара да не харесвам университета или специалността. Смятам, че, ако си достатъчно организиран, няма нищо невъзможно.

6. Какви са финансовите параметри на обучението – колко струва на година, предлагат ли стипендии?

- Сумата за тази година беше 2006 евро, а за следващата, мисля, че беше някъде около 2060 евро. Таксата може да се плаща както наведнъж, така и на вноски, което е страшно удобно за българския стандарт. Стипендии за студенти от Европейския съюз не съм виждала, главно са за тези извън него, защото те плащат тройно по-висока сума. Има заеми с много ниска лихва, единият е само за таксата за университета и всеки може да кандидатства за него, става лесно, особено ако се отиде до офис на въпросната организация. Вторият, който всъщност аз ползвам в момента, включва по-голяма сума и с него се издържам напълно сама, единственият проблем за него е, че трябва да работиш 56 часа на месец, но за мен това не беше проблем, най-вече защото успях да си организирам времето изключително стриктно, но съм виждала и студенти, които не могат да се справят с натоварването, затова трябва доста да си помислите, преди да започнете работа.

7. Как е структурирано обучението, както и текущия контрол?

- Обучението трае 4 години. Първите 2 години сме в кампуса на университета, изучаваме различни предмети и имаме многобройни проекти. Третата година не сме тук, първия семестър имаме study abroad, тоест отиваме да учим за половин година в партньорски университет на нашия, като те са над 180 из целия свят – Щатите, Индонезия, Китай, Австралия, изборът е огромен. Втория семестър имаме стаж в компания, като той може да бъде както в Холандия, така и някъде по света. Последната година първият семестър включва заключителни предмети и проекти, а вторият е писането на дипломна, като това пак може да бъде из целия свят. Тоест накрая ти излизаш от HAN с изключително многообразен и мултикултурен опит, което в днешно време е ценно, както всички знаем.

8. Какви са разходите за живот?

- Тъй като се издържам сама, следя доста стриктно какво харча. В месеци, когато съм излизала или пътувала малко повече, джобните ми стигат до 300 евро, но обичайно харча не повече от 200-250 евро на месец. Квартирата ми е 360 евро с включени разноски, 200 евро плащам всеки месец за таксата на университета и също така плащам холандска застраховка, която е 120 евро на месец, но това е защото работя и съм задължена да я имам. Общо взето със заема си поемам сериозните разходи, а заплатата, която получавам я отделям за храна, джобни и всякакви други покупки.

9. Има ли работа за студенти и как успяват твоите колеги да се справят с финансовата част?

- Арнхем е доста голям град, около 160 000 жители, в него има 2 големи университета, така че можеш да срещнеш студенти от целия свят. Всички говорят английски (имах случай на един 70-годишен дядо, който говореше перфектен английски), има доста международни места в града (например кино салони, ирландски пъб, ресторанти и т.н.), където можеш лесно да си намериш работа. Аз лично работя във веригата Subway, като в началото знаех точно 10 думи сигурно, но след 2-3 работни дни вече можех да казвам определени фрази на холандски. Според мен не е толкова трудно да си намериш работа само с английски, стига да покажеш мотивация, че можеш да научиш и холандски, защото все пак си в Холандия. От това, което виждам, холандските работодатели са изключително любезни и отзивчиви, така че не би трябвало да имате проблеми. Повечето мои колеги работят – в супермаркети, кафенета, доставчици има също много, просто търсете и покажете мотивация!

10. Има ли международни студенти?

- Има и то много! Страшно разнообразно е, но пък и интересно – научаваш толкова много за различните култури и начин на мислене. Когато имаме проекти, винаги ни комбинират различно от предния път, така че имаме шанс да работим заедно с всеки един от групата. За 1 година тук може толкова много да си разшириш границите на мислене, просто е страхотно!

11. Какъв е живота в университета и извън него?

- Университетът има толкова много места за седене по време на почивките – всякакви вариации на фотьойли, дивани т.н., имаме огромна столова, кафене, където най-много обичаме да седим след лекциите, както и бар, където през топлите месеци всички разпускаме с една студена бира. Има и много места за седене навън, така че при всяко едно показване на слънцето, дворът е пълен със студенти. Градът е доста голям, има много паркове и през топлите уикенди са изпълнени с хора, които си правят пикник. Има също голяма шопинг улица, много кафенета и ресторанти, където се събираме понякога с колегите. Студентската организация ISA също се грижат да не ни е скучно, като създават постоянно уъркшопи, събития навън, както и партита всеки месец. Най-любимите ми бяха Коледния бал, както и Летния, който беше на една голяма лодка, която вървеше за няколко часа по реката Рейн. Стига да си организираш времето, можеш да имаш време за всичко – Холандия е доста малка държава и можеш бързо да стигнеш до Амстердам, Ротердам или която и да е друга част от нея (нещо, което аз правя изключително често)!

Slavena1

Logo