Как да си намерим учебници на добри цени в Холандия?

04.07.2018


Образование. За това са университетите, нали? Не само за да се научиш как да бъдеш възрастен и да откриеш, че купоняването 3 дни поред е лошо за здравето ти. Но с обучението понякога идват големи разходи: учебниците. В по-голяма част от курсовете в една учебна програма включва материал от учебници. Тези книги обаче могат да струват доста скъпо понякога. Някои от тях струват над 100 евро. И ако трябва да си купиш повече от един учебник на семестър или курс и да умножиш това за една учебна година, то излиза че трябва да си приготвиш една сериозна сума. Затова специално за теб създадохме тази статия, която може да ти помогне да си намериш учебници на добри цени.

Въпреки че има предимства за закупуване на нови учебници (те са чисти, без писане и маркировки и може да ги продадете на нови студенти, когато вече не са ви нужни), цената понякога надделява над красотата. Тук на помощ идва вековният студентски трик за закупуване на намалени учебници втора ръка. Чудиш се къде да ги намериш? Ето някои съвети и трикове за намиране на използвани книги, които могат сериозно да улекотят разходите ти:

Отстъпки за студентски асоциации
В много холандски университети имаш възможност да си член на студентска организация. Твърде вероятно е тази асоциация да предоставя на своите членове с отстъпки за книги. Най-вероятно ще се наложи да се регистрираш и да платиш такса за членство, но пък за сметка на това може да ползваш отстъпки за учебници (и не само), които биха могли да ти спестят много пари.

Хора и връзки
Друга голяма вероятност за намиране на намалени учебници е да разпиташ студенти от горните курсове. Те обикновено поддържат своите учебници, за да ги продадат след това и да вземат пари за тях. Ако учебниците са стари, изписани, измачкани, то това ти дава повод да преговаряш за цената. Но пък понякога дори да има бележки, това може само да ти помогне в твоето учене...

study desk apple books 10781078

Facebook групи
Говорейки за студенти от по-горен курс, то те най-вероятно имат група в Facebook, в която членовете могат да публикуват въпроси или дори да продават книги. Това може да е един добър начин да намериш всичките необходими учебници наведнъж, тъй като много често там се продават цели комлекти.

Магазини за книги
Може да получиш отстъпка и за чисто нови книги. Понякога университетите имат практика да купуват учебници, за да продават на своите студенти, но не ги продават на дребно. Най-вероятно ги продадат на намалена цена, по-ниска, отколкото ако ги купиш сам от книжарница. Провери магазина на кампуса си, за да разбереш дали можеш да купиш книгите с отстъпка от там или да използвай този сайт, за да провериш цените!

Библиотеката
Ако не можеш на момента да получиш копие за теб от учебника, който ти трябва, то може да се запишеш на опашка! Твоята университетска библиотека със сигурност ще има повечето, ако не и всички, учебници. Можеш лесно да копираш страниците, които трябва да четеш (понякога нямаш нужда от цялата книга). Но имай винаги предвид въпросите, свързани с авторското право – колко страница има право да копира библиотеката, за да спази авторските прави!

И накрая, винаги проверявай онлайн версиите! Много книги идват в PDF формат, който можеш да изтеглиш безплатно, през онлайн портала на библиотеката. Понякога може да намериш и Google версиите на PDF, в раздела книги или наука.
Надяваме се че тази статия ти е помогнала да спестяваш пари от бюджета си, закупувайки намалени учебници. Провери онлайн, намери приятел или отиди и си купи чисто нова версия. Винаги можеш да ги продадеш след това и да си върнеш част от парите обратно!

Logo