Как да си намерим перфектното и евтино колело в Холандия?

26.06.2018

Колоезденето в Холандия е от съществено значение: без велосипед е трудно да стигнеш до университета или да откриеш нови места с приятелите си. Когато се преместваш за първи път в Холандия, може да изглежда страшно и ужасяващо: между откриването на банкова сметка и уреждането на студентската ти стая, намирането на евтин велосипед ти се струва последното ви притеснение.

Специално за вас описахме в тази статия как може да си намерите евтино, хубаво и готино колело :)

Наем на колело
Има много компании, които ви позволяват да наемете велосипед. По-големите компании са EasyFiets и Swapfiets. Наемането на велосипеди може да е най-добрият вариант за първите ви дни в Холандия, докато си намерите изгодна оферта за купуване. За колелата под наем трябва да платиш депозит и наем всеки месец, но пък за сметка на това това включва безплатна поддръжка и можеш да си избереш какво точно колело искаш: с ръчни спирачки, педали, високи, къси и прочее.

Facebook групи
Има стотици Facebook групи за закупуване на стоки втора употреба, включително велосипеди. С групи като "Bikes for sale in Groningen", "Bikes in Breda - BUY&SELL" и т.н. Всеки град има поне една такава група, в която може да се свържеш със състуденти, които напускат страната и искат да продават колелата си. В тези групи има широк диапазон от цени, но повечето са евтини и ако търсиш достатъчно дълго, можете да намериш перфектното колело за теб.

Marktplaats
Ebay-ят на Холандия, Marktplaats, има гама от велосипеди за продажба с всякакъв размер и цвят. Единственият проблем е езикът: сайтът е само на холандски език. Може да използваш функцията на Google Chrome, с която може да преведеш обявата, или да помолиш холандски съученик да ти помогне да разбереш всичко. След като подадеш оферта за цена, която според теб е справедлива, имаш опцията да изпращаш съобщения до продавача. Може да напишеш съобщението на английски и да отидеш да видиш велосипеда, преди да го купиш. Това може да е едно добро решение, ако не си имал късмет във Facebook!

cc95f68ff8e86892f0ff9d47bb06d577

Местни магазини
Друга възможност е да отидеш в магазините за велосипеди в града, в който живееш и да провериш какви велосипеди втора употреба продават. Можете да видиш техния избор и да опиташ велосипеда на място. По този начин няма да ти се наложи да чакаш обратна връзка. Също така, не е нужно да се притесняваш, че колелото има проблеми, когато го купиш. Понякога магазините за колела може да ти дадат отстъпка за ремонт, ако си купиш колело от тях. Независимо от това, това винаги е лесно решение, ако искаш велосипед веднага и не ти се занимава да се ровиш в интернет.

Разпитай наоколо
Ако нищо не работи, винаги може да питаш приятели ти, дали познават някой, който продава колелото си. Винаги има студенти, които заминават за семестър обмен или напускат града, за да се върнат вкъщи. Приятели на приятелите ти могат да те светнат за евтина оферта за колело за продажба, преди тя да бъде пусната в интернет. Ако имаш достатъчно късмет, може да получиш отстъпка като за приятел или дори да ти излезе безплатно!

Когато си намериш твоето колело, е време да разучиш района около теб с него :) Весело колоездене!

7DRe8

Logo