Какво трябва да знаем преди наемането на стая в Холандия?

06.06.2018

Повечето от вас вече са приети в мечтания от вас университет... Настава най-предизвикателната част от пътешествието ви – подготовката. Имате купища неща, които трябва да се свършат преди да отпътувате за Холандия, и най-важното от тях е намирането на стая. Какви са важните въпроси, които не бива да изпускате, когато си наемате жилище в Холандия?


• За да се регистрирате в местната община в Холандия (gemeente) ви е необходим договорът за наем на жилището (huurovereenkomst). След регистрация в общината вие получавате BSN номер, който е еквивалент на българското ЕГН, и ви служи пред много други институции – банки, DUO, болници, работа и много други.


• Когато подписвате договорът си, ви съветваме да обърнете по-особенно внимание на тези неща: точния адрес на жилището; сумата, която трябва да плащате; начинът на плащане; срокът на договора; начална и крайна дата на договора; възможно ли е стаята да се преотдава на трети лица; колко време е предизвестието в случай, че искате да прекратите договора си.


• Обърнете внимание също така какви комунални услуги включва договорът ни. В повечето договори в Холандия плащането на комунални услуги е за сметка на наемодателя, но все пак понякога има изключения. Затова ви съветваме да проверите тази клауза също.


• Повечето наемодатели членуват в специална организация (huurcommissie), която обединява всички наемодатели в Холандия. Ако имате някакви оплаквания или нещо се е повредило в жилището ви, е необходимо първоначално да уведомите наемодателя си. Съветваме ви да не се опитвате самостоятелно да оправите възникналия проблем, а да се доверите на собственика за отстраняването на проблема. В случай, че той/тя не предприеме необходимите мерки, може да се обърнете към тази организация. Също така към тази организация може да обърнете, в случай, че наемодателят ви не спазва договора – увеличил е неправомерно наема ви или не спазва срока за предизвестие. За завеждане на спор в организация се заплаща такса от 25 евро от ваша страна.

Student accommodation gets a facelift fit for the future

Да, както вече споменахме по-горе, намирането на стая за студент в Холандия може да се окаже доста предизвикателен процес. Няма да крием от вас, че в някои студентски градове има доста голям недостиг на стаи и търсенето може да отнеме месеци. Ние също сме минали по този път и сме изпитали тези мъки. Затова от личен опит, най-доброто нещо, което можем да ви посъветваме е да започнете търсенето колкото се може по-рано. Най-удачно ще е, ако имате възможност да отидете за няколко дена на място, за да говорите с агенции и наемодателя – това е най-успешно, защото доста често просто е необходим непосредствен контакт на място. Бъдете подготвени също така, че най-вероятно ще ви се наложи да платите наем за месеци, в които няма да живеете в стаята. Примерно, ако в момента е юни и си намерите стая, която се освобождава от юли, то трябва да платите и за юли ако искате да запазите стаята. Наистина, разходите в началото на обучението ви са доста, но пък добрата новина е че тази година очакваме да се приеме нов закон, според който първокурсниците плащат 1030 евро такса за обучение годишно, което е направено точно с цел да ви облекчи.
Попътен вятът към Холандия!

Logo