3 автентични места в Холандия за разходка през уикенда

27.04.2018

Пролет е... Даже в Холандия. Дните стават по-дълги, а уикендите все по-слънчеви. Чудиш се къде да прекараш събота и неделя, за да се разнообразиш от делниците, в които си затворен вътре в университета. Докато Амстердам е една класическа туристическа дестинация в Холандия, то има доста места, които не са толкова популярни сред чужденците, но пък имат атмосферата на нещо типично холандско. Хубавото на страна като Холандия е че е много малка и от всеки град може да стигнете даже и до най-далечната точка на страната за около 3 часа, взимайки кола под наем или влак. Затова даваме няколко идеи за интересни холандски градчета и села, които може да посетите в случай че искате да вкусите от нея:

• Гитхорн (Giethorn)
Известен е като „холандската Венеция“, със своите 80 км канали предлага незабравимо туристическо изживяване. Намира се в провинцията Овересейл. Както във Венеция, някои от къщите са достъпни само с лодка. Какво може да правите тук? Да си вземете лодка под наем или каяк. Да се качите на лодка и да направите разходка. Да се препичате на слънце. И разбира се, куп други неща, които ви хрумнат.

Boat hire Giethoorn

• Волендам (Volendam)
Намиращ се в Северна Холандия, Волендам е една популярна туристическа дестинация, известен със своето пристанище и множеството лодки. Какво може да правиш тук? Да гледаш местните, някои от които все още носят традиционни холандски дрехи и онези странни тежки дървени обувки (clogs). Да примериш сам тези дрехи и обувки (може да вземат да ти харесат) Една пчеличка даже ни подшушна, че тук е свърталище на студенти.

volendam 1


• Алкмар (Alkmaar)
Намира се също в Северна Холандия и е известен с пазара си за сирене. Ако все още не сте виждали истински холандски пити със сирене – това е мястото. Всеки петък тук се провеждат демонстрации на пазар за сирене, какъвто е имало от много векове назад. Може да наблюдавате традиционното разтоварване на сирене, като това е едно от само четиритте места в Холандия, където все още я има тази традиция. Тук има много други забавни места като музеят на The Beatles (първата китара на Джон Ленън е била направена тук), музеят на сиренето, музеят на бирата, че даже и просто една разходка из улиците може да бъде нещо интересно, защото повечето са запазени стари постройки.

alkmaar

Пожелаваме ви много да се забавлявате докато посещавате тези готини местенца и все пак да не забравите, че трябва да ходите и на лекции от време на време. Хубав уикенд!

Logo