ДА и НЕ, когато живееш със съквартиранти

30.03.2018

Съвсем скоро, след броени месеци, много от вас, ще заминат за първи път в Холандия като студенти. Ако досега сте живяли със семейството си, то сега ви предстои нещо съвсем ново и непредсказуемо – да живееш с други хора, съквартиранти. Повечето от студентите в Холандия споделят жилището си с някой друг. Обикновенно всеки има собствена стая, но в къщата, в която се живее има общи помещения като кухня, баня, тоалетна, които се споделят между съквартирантите. Сигурно се питате още от сега: Какви ще са ми съквартирантите? Дали ще успея да се разбирам с тях? Дали ще си станем приятели? Истината е, че никога не знаеш на кой ще попаднеш :) Затова решихме да напишем тази статия, която да ви разкрие кои са добрите и лошите страни на живеенето с други хора.

29746171 1239528036180062 1962531245 n

ДА#1 Всичко негово/нейно е и твое
Това е една от най-добрите страни на съжителството с други хора. Съквартирантите си споделят всичко – чинии, чаши, тигани, храна. Тук нещата са на принципа – всичко твое е и мое.

НЕ#1 Всичко твое е и негово/нейно
Понякога обаче нещата ескалират до такава степен, че споделянето става твърде дразнещо за едната страна. Примерно – приготвил си си храна за другия ден на обяд в кутия, но съквартиранта ти се прибира късно и е гладен/гладна и решава, че това е остатък от вечеря, който ти нямаш нищо против да споделиш. Или: купил си бутилка много изискано и скъпо вино за подарък на вашите, което една вечер е изчезнало безследно...

IMG 1856IMG 1858

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ДА#2 Понякога той/тя ще мие твоите чинии и ще простира прането ти
Ако попаднеш на грижовен съжител, то е съвсем възможно той/тя да ти спестява част от грижите. Да ти готви. Да ти чисти. Да ти подрежда. Приказка.

НЕ#2... Но понякога и ти ще трябва да миеш неговите/нейните чинии
Това се нарича баланс във Вселената. Приеми го :)

ДА#3 Да откриеш странностите на един човек може да е забавно...
Всеки човек е уникален и има свои особени черти. Понякога е забавно да откривате тънкостите на характера един на друг. Всеки човек си има и тъмна страна, която в същото време го прави уникално човешко същество. Никой не е перфектен и да приемаме един друг заедно с нашите несъвършенства е една постъпка на зрял човек. Ако приемеш съквартиранта си заедно със всичките му “бръмбари”, значи може да се гордееш, че вече наистина си един порастнал човек.

НЕ#3 ...Понякога обаче това става дразнещо
Няма какво да се лъжем обаче, доста често странностите на другите хора започват да ни дразнят. Идва момента, в който ти е дошло до гуша да миеш чужди чинии. Или когато не ти се прави парти в сряда вечер. Или когато не искаш да чуеш Despasito за 100-ен път днес...

sex love life 2013 05 kassoy roommate main

ДА#4 Ще си останете приятели завинаги...
Все пак най-прекрасното нещо на това да живееш с някой е това, че в повечето случаи оставате приятели до живот. Нищо не сплотява така хората. Съквартиранта ти, освен едно тяло, което доста често те дразни, всъщност най-вече е твой приятел. Споделяте си не само храната, но и мъките, проблеми, намирате решения заедно. Споделяте си и топ моментите от живота – победи, нова работа, завършване. Така се създават едни от най-добрите приятелства, които са за цял живот.

НЕ#4 ... Но понякога тази връзка просто не работи.
И тогава няма защо да се насилваш. Ако съквартиранта ти наистина не ти допада и нямате никакви допирни точки, то тогава няма защо да се опитваш. Понякога просто не става.

Консултантите на UNIFY са вече завършили студенти в Холандия и са минали през този път. С радост ще ти разкажат и ще те подготвят, за това което предстои! 

 

Logo