Какво е да си студент в Maastricht University? - Историята на Даниел

13.03.2018
Какво е да си студент в Maastricht University? - Историята на Даниел

maastricht university 265 logo

“Идвам от малък град в Централна България и единственото ми излизане от Родината бяха ежегодните пътувания, които правехме със семейството ми в Европа. Следването в Холандия промени живота ми изцяло.”

15109522 1270344249654931 7733528388530153347 n

Защо Маастрихт?

Докато разглеждах в интернет различните бакалавърски специалности в Европа, попаднах на Маастрихтския университет и видях, че е в доста добра класация, особено сред скоро основаните университети. Много ми хареса и локацията на града, тук наистина човек се чувства сякаш живее в сърцето на Европа – до Белгия и Германия можеш до отидеш с колело, а Франция ти е на няколко часа път с кола. Прочетох и за иновативния метод, по който се преподава в университета, така наречения “Problem-Based learning”, който се изразява, в това че групите по упражнения се състоят от 12 до 15 човека и ученето става под формата на дискусия. Поставят ни определен проблем и ние даваме своя поглед на нещата, често спорим, но най-вече се учим едни от други.

Какво мислиш за следването си в Холандия?

Започнах бакалавъра си по Международен бизнес преди година и половина – в началото беше изключително трудно, защото нивото ми по математика беше много ниско и за подготовката на всяко упражнение отделях двойно повече от колкото моите връстници. Радвам се, че успях да се обградя с хора, които искаха да ми помогнат – учих заедно с няколко приятели от Германия, а също така вземах и частни уроци. Осъзнах, че човек може много – стига да не се предава. Всичко е въпрос на дисциплина, на перспектива и търсене на помощ.

Всъщност, това което ме изуми най-много идвайки тук бяха историите на връстниците ми, които на 19, 20 години вече бяха обиколили половината свят. Някои от тях прекарали 1 година в пътуване и работа в Австралия и Нова Зеландия. Други пък след завършване на гимназия, заминали за Южна Америка за няколко месеца да научат испански.. тези истории ме вдъхновиха да продължа напред.

Какво ще кажеш за приятелите ти в Маастрихт? Предимно българи ли са?

Радвам се, че се запознах с българите тук, особено в началото, защото ми помогнаха с практически съвети, а и разбираха трудностите през които минавам. Но приятелите ми са от целия свят – от Кения, Германия, Испания. Съквартирантът ми е холандец и с него излизаме, учим, спортуваме заедно. Дори миналото лято дойде на гости в България за няколко седмици.

maastricht university 6

Какво мислиш за международната среда в Маастрихт?

Да започнем от там, че премахва стереотипите за другите народности. Научаваш много от различните перспективи на студентите и си мислиш: “Светът е толкова малък и голям в същото време”. И все пак, често ми се иска студентите да бъдат по-отворени към запознанства след упражненията, защото обикновено всеки е много зает и бърза нанякъде, което не дава възможност да опознаеш хората извън класната стая. Също, не искам да генерализирам, но тук хората са прекалени индивидуалисти, в България сме по-различни, по-колективни за някои неща. И все пак, това което научих, е че няма правилен или неправилен начин да правиш дадено нещо– има просто различен подход.

Защо мислиш, че е важно да има международни студенти в Холандските университети?

Колкото повече хора от различни страни на едно място, толкова повече начини и подходи да се справиш с определен проблем. За мен това е основополагащ фактор за креативността. Компаниите в днешно време се сблъскват с глобални проблеми и хората, които виждат “голямата картина” са много ценни днес. А и в крайна сметка, напливът на студенти от други държави стимулира доста населените места в Холандия. От търсене на стаи под наем, до харчене на пари за развлечения – всичко това допринася за икономиката.

А какви са плановете ти за бъдещето?

Искам да пътувам, да уча, да опозная повече страни и култури, да видя още начини за справяне с проблемите и да се върна в България и да приложа наученото. Приятелката и семейството ми са там, така че това е още една причина да се върна. Искам да донеса промяна в Родината ми, ние отчайващо се нуждаем от това, защото докато в Холандия нещата са организирани и работят добре, в България все още имаме много проблеми свързани с корупцията, икономиката и съдебната власт.


Благодарен съм на възможността да бъда тук, защото това е голям шанс. Тук започнах да вярвам в себе си и научих, че въпреки трудностите, ако се трудиш здраво всичко е възможно.

17903639 1420581897964498 3240366343071689406 n

Ако искаш да разбереш повече информация за Даниел и неговите прекрасни проекти, може да следваш: http://dabuda.net/

Ако имаш интерес към университета в Маастрихт може да се свържеш с нас за детайли и информация за кандидатстване.

Logo