Какво е да учиш Бизнес и Езици в един от най-добрите Холандски университети? Историята на Михаела

25.01.2018

27265316 1592743534150078 1455647547 o

1. Представи се за нашите читатели.

- Казвам се Михаела Крачолова, на 19 години и съм от Стара Загора. В момента живея във Влисинген, Холандия и съм първа година студент в HZ University of Applied Sciences, специалност International Business and Languages.

2. Разкажи ни за твоя университет – къде се намира, къде е в класациите, с какво се отличава от останалите университети?

- Университетът се намира в градчето Влисинген, югозападна Холандия, на брега на Северно море. Вече 8 години под ред е класиран в топ 3 на най-добрите университети в страната и въпреки малкият си размер и сравнително млада история, повечето от програмите са обявени за най-успешни, всяка в своята категория като например Logistics Engineering и Water Management. Университетът разполага с партньори на няколко континета и предоставя много възможности за реализция не само след дипломиране, но и по време на самото обучение като стажове и обменни програми в различни държави по света. Отличава се от другите учебни заведения, по това че самата атмосфера кара всеки студент да се чувства като у дома си, благодарение на екипа и преподавателите, които са винаги на среща за съвет или помощ.

3. Разкажи ни малко повече за твоята специалност.

- Както вече споменах в момента уча International Business and Languages. Специалността се оказа най-правилният избор за мен, защото езиците винаги са били моя страст. В момента уча бизнес английски, холандски, френски и немски. Други предмети, които са влючени са маркетинг, туризъм, бизнес планиране, финанси и икономика. Втората година студентите са разделени на групи и разработват своя компания и продукт на база натрупаните знания. Според проучване на университета, близо 98% от завършилите тази програма успяват да намерят реализация 2-3 месеца след дипломиране, което я прави една от най-предпочитаните.

4. Как успя да избереш твоя университет? Имаше ли колебания?

- Успях да избера университета с помощта на UNIFY, които ме насочиха към него и специалността, която избрах в последствие. Искам да изкажа огромни благодарностти към екипа им, които ме запознаха с програмата и ми помогнаха с подаването на всички документи. Нямах никакви колебания. HZ беше единственият ми избор и се радвам, че в момента съм част от университета.

5. Кое ти харесва и кое не ти харесва в университета/в специалността?

- Много ми допадна факта, че имам възмоността да приложа научените знания веднага под формата на различни групови и индивидуални проекти. Не се набляга само на суха теория, а също така и на много практически занимания. Интернационалната среда, в която работим, е голям плюс за създаване на приятелства и контакти със студенти от различини култури. Като бивш състезател по спортни танци съм обиколила цяла Европа и запознаствата с нови култури за мен винаги са били интересни и фактът, че голяма част от лекциите ми са свързани с изучаването на тези държави и култури ме мотивира още повече. Не бих казала, че има нещо, което не ми харесва, но определено обемът на работа е голям и човек трябва да знае как да си разпредели задачите, така че да му остава и свободно време.

6. Какви са финансовите параметри на обучението – колко струва на година, предлагат ли стипендии?

- В момента сумата, която плащам е 2006 евро на година. Като университетът предлага възможност както за плащане на месечни вноски, така и цялата сума на веднъж в началото на учебната година. Като човек, получаващ студенсткия заем, бих казала, че това е голямо улеснение за мен и моите родители от финансова гледна точка. Кандидастването за него става много лесно, но след това периодът на одобрение отнема между 1 или 2 месеца.

7. Как е структурирано обучението, както и текущия контрол?

- Обучението трае 4 години. През първите две години студентите имат нормални лекции в зависимост от програмата им и се разработват различни проекти. През третата година имаме възможност за обменна програма или така наречения minor в друг университет, който може да е и в друга държава, като ученикът продължава да има предметите, свързани със специалността си. Последната година е имаме право на стаж (internship). Студентът работи за компания отново или в Холандия, или в чужбина, и се подготвя за дипломирането си. HZ предлага богат набор от възможности за тези програми като се започне от Индонезия и се стигне до Канада.

8. Какви са разходите за живот?

- Лично за себе си мога да кажа, че месечно харча между 250-270 евро само за хранителни и битови разходи. По мои наблюдения около 300 евро са напълно достатъчни за месечна издръжка, като това не включва наема на квартирата. Относно това аз плащам 325 евро на месец, което е доста добра сума за условията на живот, които ми предлагат от APV Housing.

9. Има ли работа за студенти и как успяват твоите колеги да се справят с финансовата част?

- Локацията на града, на бреговата линия, предоставя много възможности за почасова работа особено през летните месеци. Разбира се за студентите, които не говорят холандски е малко по-трудно, но не и невъзможно. В близост се намира Миделбург, които предлага много места за работа. В университета също могат да се намерят позиции като касиер в стола или помощник при организацията на официални събития. Част от моите състуденти взимат студентския заем, който покрива университетската такса, а други от тях, успяват да съчетатят лекциите с работа и така да изкарват джобните си за месеца.

10. Има ли международни студенти?

- Има както много холандски студенти, така и много международни студенти. В университета могат да се срещнат хора от Италия, Германия, Франция, Унгария, Русия, Африка и много други. Интересно е да се отбележи, че броят на българските ученици с всяка следваща година се увеличава все повече и повече.

11. Какъв е живота в университета и извън него?

- Въпреки че градът е с малък размер, предлага много възможности за прекарване на свободното време. Например плувен басейн, фитнес центрове, също така кино като най-големият 3D екран в Холандия се намира именно във Влисинген. Университът предлага възможност за участие в почти всички видове спортни и културни събития чрез нашите HZ Sports и HZ Cult. Нощният живот също не отсъства от нашето ежедневие. Почти всеки петък се организират тематични партита в различни барове и клубове в града благодарение на FISA, парти организацията, която се грижи за това студентите да разпускат всяка седмица.

27335138 1592743867483378 518719557 o

За повече информация за унивеситета, програмите и безплатно кандидатстване, може да се свържете с нас.

 

Logo