Sinterklaas в Холандия

06.12.2017

Sinterklaas или Sint-Nicolaas е легендарна фигура, базирана на Свети Николай, покровител на децата.

Празникът на Синтерклаас се празнува в чест на името на свети Николай на 6 Декември. Празникът се празнува ежегодно с подаряването на подаръци на Свети Никола (5 декември) в северните части на Холандия и на сутринта на 6 декември,  в южните провинции на Холандия, както и Белгия, Люксембург и Северна Франция (френска Фландрия, Лорейн и Артоа). Традицията се отпразнува и в териториите на бившата холандска империя, включително Амбон (Индонезия), Аруба, и Суринам.

Синтерклаас е основният източник на популярната икона на Дядо Коледа.

2

Тържествата традиционно започват всяка година в средата на Ноември (първата Събота след 11 ноември), когато Sinterklaas "пристига" с кораб в определено морско градче, предполага се от Испания. В Нидерландия това се извършва в различно пристанище всяка година, докато в Белгия винаги се извършва в град Антверпен. Корабът се закрепва, а след това Синтерклаас се спуска и препуска по улиците на коня си, приветстван от деца, които танцуват и пеят традиционни песни за него. Неговите асистенти са намазани с черни сажди (нарични Черен Петър) и хвърлят в тълпата бонбони и малки, кръгли, бисквитни бонбони (традиционни за Холандия).  На децата се казва, че Черните Петровци си записват всичко, което са направили децата през изминалата година в една голяма книга. Добри деца ще получат подаръци от Синтерклаас, но лошите деца ще бъдат пуснати в чувал и ще ги отведат в Испания за една година, за да научат как да се държат! А традицията за малки и големи повелява да си пишат Поеми. Те трябва да бъдат в рими или да включват шегички от изминалата година. Пишат се поеми на хората, които много обичат и им ги четат в този ден. Може да бъде два реда, може да бъде и една страничка. Взжното е да изразява емоционално любовта към близките. 

1

Събитието се излъчва на живо по националната телевизия в Холандия и Белгия. На местата, където корабът не може да достигне, Синтерклаас пристига с влак, кон, конски колички или дори пожарен камион.

Logo