Защо избрах Холандия и защо реших да се върна в България? - Историята на Милена Генчева

24.11.2017

IMG 4333 След като всички момичета от UNIFY разказаха своите истории, дойде и моят ред. Защо избрах Холандия и Защо се върнах в България са двата най-често задавани ми въпроса. Това е моята “искрено и лично” история, в която ще намерите техните отговори или на кратко:

...Oт къде тръгнах, до къде стигнах...
...Защо избрах Холандия и как оцелях там...
...Защо се върнах в България...
...Какво е UNIFY и защо го стартирах...
...Какво правя и какво обичам...

 

Преди 10 години аз бях кандидат-студент и нямах никаква представа какво и къде да уча. В училищe ми се отдаваха доста предмети и ми беше трудно да избера - от лекар до архитект, от зъболекар до до инженер... Всеки ден имах нова визия, докато един ден не попаднах на програмата по Туризъм Мениджмънт в Холандия. Спечели ме веднага – разбрах, че има студенти от цял свят, възможности за стажове, много практика, работа по реални проекти, exchange програми в почти цял свят, много възможности за пътуване и най-вече за развитие. Таксите бяха достъпни, могат да се сравнят с таксите на частните университети от типа на Нов Български.

Кандидатстването, приемът и купуването на самолетните билети стана толкова бързо, че дори не ми остана време да осъзная към какво предизвикателство съм тръгнала. Няколко месеца по-късно се озовах съвсем сама с 32-килограмов куфар в Холандия. Началото беше много трудно, трябваше ми време да се адаптирам и климатизирам. Всичко беше ново и непознато. Трябваше да намеря пътя от квартирата до университета, до супермаркета, до центъра.... да се науча как да пера, пазарувам, готвя... да се регистрирам в общината, да си отворя банкова сметка и още куп неща, за които никой не ме беше подготвил. Няма да ви лъжа, не беше лесно, особено когато те налегне носталгията и всичко ти липсва – приятелите, семейството, вкъщи, България....

BeFunky Collage

Въпреки първоначалните трудности, попаднах в невероятен университет, обрадена със страхотни студенти и преподаватели. Всички бяха като мен – непознати, с еднакви интереси и цели. Направих приятелства за цял живот с хора от цял свят. Запознах се със уникални преподаватели, хора от бизнеса, имах страхотни ментори, имах възможността да започна да работя още докато учех. Представлявах университета на различни изложения за образование, обиколих половин Европа, разказвах на бъдещите студенти историята ми и възможностите, които дава образованието в Холандия.

Успях да завърша с отличие, дори направих double degree и се дипломирах с втора специалност по Онлайн Маркетинг, защото разбрах, че това ме влече повече. След това получих няколко предложения за работа. Въпреки, че обожавам Холандия и холандците, винаги съм искала да се върна в България и да приложа всичко, което съм научила от чужбина. Тук има изключително поле за изява и много недоразвити ниши.

Толкова бях доволна от образованието и възможностите, които получих в Холандия, че реших че трябва да споделям това с бъдещите кандидат-студенти. Исках да помагам с цялата информация и опита, който бях натрупала. Мислех си, колко по-лесно би ми било, ако имаше кой да ми разкаже какво да очаквам и как да се подготвя преди да замина за Холандия. Така дойде и идеята за UNIFY (University For You).

BeFunky Collage 2

Създадох UNIFY през 2011г. като единствения специализиран образователен консултант за Холандия. Компанията е наполовина холандска. За тези 7 години успях да създам невероятен екип от консултанти. Всеки един от тях е бил студент в Холандия, минал е през всичко, което един бъдещ студент трябва да знае. Обичам да споделям трудните моменти с кандидат-студентите, а около ученето и животът в чужбина има много такива. Когато ме попитат какво работя, аз казвам че съм консултант, но понякога съм просто директната връзка с университета, а в повечето случаи съм приятел, учител, съветник, родител, педагог, психолог, ментор (заемам успешно още много други роли) за моите кандидат-студенти. Имам много ученици, които споделят повече с мен, отколкото с родители си. Винаги съм на линия за студентите ми в messanger, viber, skype, whatsapp, facebook, instagram... С гордост мога да споделя, че нямам студент, които да не е бил приет в специалността по първото му желание. Имала съм случаи, в който получавам писма за прием на мои студенти в рамките на 24 часа след подаване на пакета с документи.

Както аз обичам да казвам, приемът в университет в Холандия е една много малка част от целия път, който трябва да се извърви. Един път през непознатото и неизвестното. Аз се грижа за студентите си, докато не стигнат до входната врата на университета им. С повечето от тях поддържаме връзка и след това и не спирам да се гордея с тях и с постиженията им. Ще се радвам да извървя този път и с теб!

 

Обичам работата си, обичам да работя, обичам колегите си, обичам Холандия, обичам да пътувам (най-вече в Азия), обичам прекрасния ми съпруг, още повече обичам великолепния ми син, обичам семейството и приятелите ми, обичам да си поставям цели и да ги постигам, обичам предизвикателсвата, обичам тръпката, обичам да мечтая, обичам да се смея, обичам да пея (фалшиво), обичам да танцувам, обичам лятото, обичам да спортувам, обичам и да ям шоколад ☺

Обичам да обичам...

 

С много обич и пожелания за попътен вятър към Холандия,


Милена

 

Logo