5 неща, които няма как да знаете за холандците докато не се се преместите в страната им

10.11.2017

Всички знаем, че типичния холандски стериотип е високи хора, носещи дървени обувки, които обожават сирене с немски диалект – всичко това на фона на вятърни мелници! Но уви има много повече интересни неща, които можем да разберем от тази малка чудесна страна, както и за хората, които живеят в нея. Представяме ви 5 неща, които няма как да знаете за холандците докато не се се преместите в страната им.

1.Кафето е мания

За всички е известно че холандците обичат сирене, но освен това още по-изненадващ факт е, че те обожават кафето. Пият много кафе, искам да кажа ужасно много кафе! След скандиданвските страни, холандците са най-големите потребители на кафе. Средната консумация е около 150 литра на човек за година – три чаши на ден. Кафето се пие при всяка свободна възможност и обикновено се консумира с нещо сладко.

dutch coffee


2.Холандия е много повече от Амстердам

Няма спор, столицата е уникална, интерсна, необикновена точно като гърненце с мед за туристите. Истината, е че има още много места, които може да посетите в Холандия. Всъщност има ужасно много места, които дори ние самите не сме успяли да обиколим. Факт е, че ако искаш да опознаеш истинската Холандия, трябва малко да се отдалечиш от Амстердам.

144bbf938587b938e719cc77a68b59c1


3. Холандците са "луди по леда"

В Холандия времето е хладно, но в повечето случеи леда и снега са рядко срещано явление. Но точно в тези редки случаи, холандците се запътват към магазините за да си купят кънки. Още щом видят лед, който покрива всички водни пътеки те просто грабват кънките и се втурват към „ледената пързалка“, която ще трае за кратко време. Като истински лебеди, които бягат към водата.

Dutch ice

4.„Плоска“ като палачинка

Всички знаем, че Холандия е много равнинна страна. Валсберг е най високата точка в Холандия и е само 322.7 метра и се намира се в югоизточния край на страната в провинция Лимбург. Само 50% от територията на Нидерландия има земя, надвишаваща един метър над морското равнище, като повечето от районите са по-ниско от това. Ето къде идва израза „Netherlands is as flat as a pannenkoek.“

dutch higest

5. Холандски флаг и висяща раница

Когато се разкарвате из холандските улици, не се чудете ако видите холандския флаг и висяща раница към него. Това е една много интересна традиция, която се изпълнява след като учениците си вземат успешно всички изпити и завършат гимназия.

dutch bag

Logo