Защо образованието в Холандия изпревари това в Англия?

19.09.2017

Неясната икономическа ситуация около Англия и говореният непрестанно Брекзит, няма как да не окажат влияние и в сферата на образованието. Все повече международни студенти започват да губят интерес към образование в Англия, поради хилядите въпроси, на които все още няма отговор. За това пък, държава като Холандия, където образованието е на топ ниво, вече има своя бум на кандидат-студенти. Държавата отпуска кредити, дава финансирания, при отговаряне на определени условия, позволява на международните студенти дори сами да се издържат. Таксата е малко над 2000 евро, за която се ползва студентски кредит, който трябва да се изплати след като се завърши образованието.

netherlands uk

Така реално погледнато, ако учиш 3 или 4 години в Холандия (в зависимост от вида на университета, който си избрал) и ползваш студентски кредит – той ще е на обща стойност 8000 евро. При лихвата (0.1% годишно) и със стартова заплата от 2500 евро на месец, можеш да си покриеш кредита и за няколко месеца. Който иска за по-дълъг период, то държавата дава такъв до 15 години. В Англия, отново може да се тегли кредит за таксата. Минималната такса на година започва от 9000 паунда, което сметнато за 4 години е 32 000 паунда. Сега вземате кредит на 2.20 лв. за паунд, но след излизане от Брекзит, връщането на заема вече може да бъде и на 3.00 лв за паунд...

Разходите за живот в двете държави са много различни. В страната на лалетата може да си наемеш квартира, да плащаш сметки, храна и транспорт и да отделяш за това по 600 евро на месец, докато тази сума в Англия е доста по-висока. Министерството на образованието в Холандия има политика за международната класна стая: иска във всяка класна стая да има студенти от възможно най-много националности. Международните студенти са топло и добре приети от обществото. А какво правят в Англия? Искат да си затоврят границите и да ограничат чужденците в държавата си...

Образованието в Холандия е за всеки, който иска да развие себе си. Има два вида университети: по приложни науки и изследователски. Консултантите ни могат да ви дадат съвети, примери и да ви насочат при вземане на най-доброто решение. Но винаги изборът си е ваш. Винаги искаме най-доброто за студента.

Всичките ни услуги по кандидатстване, подбор на университети, подаване на документи, подготовка преди заминаване, насоки при намиране на квартири, плащане на такси и всичко, свързано с нашите партъорски университети е напълно безплатно. 

Logo