Историята на Елица Гочева

16.05.2017

Здравейте и от мен! Аз съм Елица и съм образователен консултант в UNIFY.

251146 1728234136632 880045 n

Моята история с Холандия започва още през 2011 година. Учих в университет Фонтис, в кампус Венло, със специалност Международен Бизнес и Мениджмънт. През онези години беше много трудно да намериш каквато и да е информация относно живота в Холандия, обучението в университета. В момента е точно обратното – има прекалено мого информация в интернет, но малко от нея е достоверна и напълно вярна. Горда съм от това, че информацията, която даваме на нашите ученици и студенти ни е дадена от самите университети, така че да бъде винаги достоверна.

Времето, което прекарах в Холандия много ме промени. Срещнах много различни култури, запознах се много различни хора, а за образователната система няма какво да говорим. В България сме свикнали да работим по нашата система, но когато се докоснеш до холандската, намираш много бързо разликите. Обожавах часовете си по Мениджмънт и Маркетинг, защото никога не учехме теория по време на часовете. Преподавателят ни изпращаше теорията да си я учим в нас, а по време на лекции разговаряхме на различни теми (естествено свързани с научния материал). Той ни показваше как всъщност теорията се прилага на практика. Ето това ми липсваше в България. Затова холандското образование е едно от най-добрите не само в Европа, а и в света. Подготвят студентите за това, което ги чака след като завършат.

Аз имах възможност да обикалям много. Венло е прекрасен град, който е разделен на две от една река. Университета, с общежитията, центъра и заведенията са от едната страна, което беше нещо като студентски град в града. Беше прекрасно да се събираме с останалите студенти. Друго, което ми направи впечатление беше броят на международните студенти. Венло е разположен на границата с Германия и ние много често ходихме до най-близкия град там, който отново е студентски – Калдеркирхен. Имаше много забавление, магазини и дискотеки.

251317 1728233176608 1812919 n

През уикенд ходихме до различни места с влак или самолет. Обикаляхме Холандия, Германия, Белгия, Франция. Аз бях примера, че не е задължително да имаш много пари за да сбъдваш мечтите си. Разполагах с 500 евро на месец, с които трябваше да плащам наем, сметки, храна, дрехи и... ми оставаха за пътуване. Знаех кога има пазар в града (всяка Събота на центъра) и знаех, че за 5 евро мога да си напазаря плодове и зеленчуци за цялата седмица. След това се отбивах в близкия магазин, където бяха големите промоции и си купувах храна оттам. Винаги си приготвях всичко вкъщи. Това е абсолютно нормално за студентите в Холандия: типично е да видиш как някой си вади кутията със сандвич или друга храна,сяда и си хапва. Така се спестяват много парички и знаеш какво ядеш.

225277 1707237091719 3889777 n

Образованието в Холандия ми даде страхотен старт в живота. След като се прибрах в България започнах да работя за университет Фонтис и така 5 години. От миналата година съм вече в екипа на UNIFY и това за мен е сбъдната мечта. Винаги съм искала да живея в България, но да работя за Холандия! Защото смятам, че няма нищо по-хубаво от това да отидеш, видиш, научиш и да се върнеш да го приложиш в България!

Ако имате каквито и да е въпроси към мен, с радост ще ви отговоря!

Желая ви прекрасни мигове, изживени в Холандия!

Logo