Историята на Албена Василева

12.05.2017

Здравейте скъпи читатели,

Аз съм Албена Василева и от 2014 година съм част от екипа на UNIFY :)

С удоволствие помагам на всички кандидат-студенти, които имат желание да продължат обучението си в Холандия, споделяйки моя личен опит и преживявания като вече завършил студент в Холандия.

1237977 565669026826435 886035243 n

Накратко и моята история:

Завършила съм бакалавърската програма по Международен Туризъм в университета NHTV в град Бреда. Като цяло мога да кажа, че въпреки трудностите, които изпитва всеки международен студент заминавайки в друга държва, това преживяване наистина си заслужва.

Тък като университета, в който учих е с практическа насоченост, за мен беше изключително интересно и доста по-лесно усвоявах информацията, която ни предоставяха. Работихме върху реални проекти, често ни гостуваха лектори, които имат собствени компании и споделяха опита си с нас, нещо което не може да се прочете в учебниците. Това, което най-много ми хареса в Холандия е, че страната е изключително международна и имах възможност да се запозная и да роботя в групови проекти със студенти от почти всяко кътче на света J  Отношението на преподавателите също беше много различно. Всички държаха да се обръщаме към тях с малките им имена, както и те към нас. По този начин, показаха, че ни приемат като равни и в  този момент осъзнах, че тези хора наистина са там за да те научат на нещо и да ти помогнат да станеш добър професионалист. За градчето, в което учих - Бреда, мога да кажа, че си има всичко, места, на които може да излизаш и да се забавляваш; магазини, от които може да пазаруваш на цени достъпни за нас, много заведения и много студентско настроение :)

Решението да уча в Холандия беше доста спонтанно и като цяло в последния момент. В началото имах намерение да остана и да продължа обучението си в България, но след като се явих на няколко кандидат-студентски изпита в нашите университети и присъствах на доста неприятни ситуации, реших че не мога да прекарам 4 години от живата си на такова място, колкото и да е тъжна тази действителност. Родителите ми бяха разбрали за университета в Холандия и така на шега реших да опитам.

10614344 10152611033338904 468892343327679108 n

Когато кандидатствах нямаше агенции, като UNIFY, които да помагат на студентите с процеса на кандидастване и с всичките им въпроси и трябваше сама да се справя с всичко. На сайта на университета имаше информация относно докумените, но не знаех как да ги изготвя, как да направя мотивационното си писмо и CV, общо взето всичко беше пълна каша. След продължително търсене на информация, най-накрая успях да се справя с кандидатстването. За мое щастие бях успешно приета и разбира се в този момент започнах да се замислям какво реално ми предстои. Трябваше да отида в държава, в която никога не съм била преди това, и в град напълно непознат за мен, без родители и приятели и в този момент, започнаха да възникват 1000 въпроса, на които е трудно да получиш информация само от интернет.

10626646 10152611057573904 4001195013929699284 n

Преживявайки всичко това, без съдействието на образователен консултант е трудно и стресиращо. Знам колко е важно да поговориш, с човек който вече е преминал през всичко, което ти предстои и че „глупави“ въпроси няма и затова с удоволствие споделям опита си и винаги съм готова да помогна.

Ако имате някакви въпроси, колебания или просто искате да чуете мнението на един завършил студент в Холандия, ще се радвам да се свържете с мен, с удоволстие ще споделя опита си и ще ви помогна :)

Поздрави,
Албена

  

Logo