Студентски разказ на Окан Моллов

19.10.2020
Студентски разказ на Окан Моллов

Разкажи ни за себе си. Как би се описал с три думи?

             Здравейте на всички, казвам се Окан на 24 години от Кърджали. В момента съм студент-магистър по Международни бизнес комуникации в Radboud University. Израствайки в много малък град в област Кърджали, винаги имах желание за международна кариера. Мисля, че идвайки в Холандия съм на добър път да си осъществя тази своят мечта. Ако трябва да се опиша с 3 думи, те определено биха били амбициозен, перфекционист и без предразсъдъци. След като завържих бакалавърската си степен в университет по приложни науки, реших, че за професионалното си развитие най-добрият вариант би бил да отида в изследователски университет.

 

А каква е разликата между University of Applied Sciences и Research University?

            Мисля, че това е въпрос, който вълнува много кандидат-студенти и родители – каква е разликата, кой тип университет да избера и т.н. Не бих казал, че единият е по-добър от другия. Всичко зависи от това в каква насока искаш да се развиваш. Би ли предпочел да учиш в среда, в която практичните умния са тачени като например да станеш успешен хотелиер в бъдеще, или искаш да учиш в среда, в която изследванията са много важни с целта да станеш успешен адвокат или психолог. Ето в това е разликата. Спомням си, че в университета по приложни науки трябваше да ходя на стаж, на практика и в същото време лекциите бяха повече насочени към реалния бизнес свят. Докато сега в Radboud University учим повече теоретичната база на нещата, правим изследвания и използваме научни доклади, за да намерим решения на бизнес проблеми. Бих казал, че в последната година си развих аналитичните и аргументативни умения, които са от голяма полза в реалния свят. Аз, като студент, който е учил и в двата вида университета, бих препоръчал на кандидат-студентите да си помислят много добре в каква насока искат да се установят и подробно да видят какви са плюсовете и минусите на всяко едно образование. Гордо мога да заявя, че не съжалявам за нито един от изборите си.

 

Какво прави Radboud University толкова специален за теб?

            Това, което прави Radboud University специален за мен е зеленият кампус. Доколкото знам ние имаме най-зеленият кампус в Холандия. Природа, гора, природа, природа... навсякъде. Това помага особено по вереме на изпитите, за да се отпусна за малко и да релаксирам. В същото време много ми харесва да съм на sky lounge-а на университета. Той се намира в главната сграда, която е най-високата в Наймейхън. Освен това, наистина оценявам отдадеността на учителите. Само като се заговориш с някои от професорите можеш веднага да разбереш колко много са отдадени на своята работа. Според мен това също помага на студентите и ги превръща в бъдещи лидери и професионалисти.

            Другото нещо, което знам, че е важно за кандидат-студентите са класиранията. Ами, нека ви дам предоставя малко информация тогава. Университетът бе награден с приза „Най-добър традиционен университет в Холандия“ за седем последователни години. Също така бакалавърската програма по Психология е в топ 50-те в света.

            Аз и Клара, студентка в Artificial Intelligence от САЩ снимахме влог относно живота на студентите в Наймейхън. Каня ви да го изгледате. Ще разберете защо обожавам да съм студент в Холандия.

 

 

А какво мислиш относно Наймейхън? Чухме, че е най-старият град в Холандия.

            Да, определено Наймейхън се счита за най-старият град на Холандия, който датира от римско време. Различни култури, религии и хора са минали покрай тези земи. Предполагам, че и това е причината, поради която го обожавам.

            Най-много ми харесва архитектурата в стария град и покрай реката Waal. Знаете ли, че тук в Наймейхън обичат да казват: „Стар град, млада душа“. Определено това е нещото, което отличава Наймейхън от много градове в Холандия. Просто разхождайки се из града, това се усеща – има много млади хора, студенти, които са мотивирани и гледат към живота оптимистично. Именно това ми вдъхва увереност, че съм направил добър избор.

            Точно преди една година, когато пристигнах с влак в Наймейхън, си помислих колко е красив градът и колко много мероприятия се оранизират от общината, университета и другите местни организации. Определно не е скучно и това е перфектният начин да си намериш приятели! Мога да говоря до утре за Наймейхън, но още веднъж ви каня да видите другия влог, който снимахме с Клара от САЩ. Мисля, че видеото би описало по-добре какво имам предвид и как изглежда Наймейхън.

 

 

Имаш ли съвети за кандидат-студентите?

            Да, разбира се. На първо място, все още си спомням когато трябваше да си докажа езиковите умения по английски език с теста IELTS. Бях толкова стресиран, защото не знаех дали щях да получа висока оценка, която би ми помогнала по време на кандидатстването ми. Искам да кажа на всички кандидат-студенти, че няма нищо страшно. Просто се съсредоточете върху крайната си цел, преговаряйте материала и ви обещавам, че всичко ще си пасне като в пъзел. Един ден ще погледнете назад и ще се усмихнете с гордост, че всичко е минало благополучно.

            Също искам да подчертая, че когато дойдете в Холандия трябва да се възползвате от всяка възможност, която ви позволява да се развиете – ако някой ви помоли да напишете блог за студенския ви живот, направете го; ако някой ви попита дали искате да се присъедните към извъкласна дейност, направете го; ако някой иска да ви научи на нещо ново, заинтересовайте се. Не се страхувайте от неизвестното. Най-лошото, което може да стане, е да кажете: „Опитах, но не мисля, че е нещо за мен“. Само опитвайки, откривайки и срещайки се с нови хора ще може да се оформите като почтен за семейството си, приятелите си и за себе си човек.

            Обичам да подсещам хората, които искат да учат в Холандия, че никой няма да им донесе нищо в златен поднос, така че, просто направете всичко по силите си, за да го заслужите. Също така отлагане на домашни, доклади, които трябва да се прочетат, или писане на есета не е добър подход към обучението в Холандия. Ако сте навреме с всичко, животът ще е по-малко стресиращ.

 

Какво мислиш относно разнообразието в университета? Има ли много чуждестранни студенти?

            Както предполагам вече знаете, защото четете този разказ, холандците са известни с високото си ниво на образование. Ето защо всъщност има много студенти от всеки край на света, които идват да учат тук. Имам лекции с студенти от Румъния, Китай, Тайван, Америка, Индонезия и Мексико. Определно това ми разви мирогледа и ми позволи да науча много различни културни ценности. Например докато в азиатските култури е окей да не се изказваш за щяло и нещяло, в холандската и амерканската култура това е точно обратното. След даден момент започваш да разбираш хората по-лесно. Долу на снимката може да видите мен и моите приятели от разходките ни до Амстердам. Определено си струваше да организираме такива еднодневни екскурзии. Първо, че обиколихме Амстердам, второ, че така се създават връзки с хора от цял свят по-лесно.

 

 

Какви са възможностите за работа в университета, Наймейхън и като цяло в Холандия?

            Знам, че това е тема, която вълнува много от бъдещите студенти. Винаги, когато говоря с кандидат-студенти, ме питат по тази тема, хаха! Да, има различни възможности за работа както в университета, така и в Наймейхън и дори за тези, които са достатъчно смели в Амстердам или Утрехт.

            В университета има агенция, която се казва Campus Detachering, която помага на студентите да си намерят работа в университета. Съветът ми е веднага да се регистрирате като пристигнете в Наймейхън. Аз това направих и си намерих работа в университета, където работя като влогър. Освен това, намерих си и друга работа като онлайн маркетинг асистент в университета. Често чувам от приятели и познати, че работят в ресторанти като сервитьори или в кухнята като готвачи и в магазини из Наймейхън. Винаги търсят студенти, които искат да си искарат джобни пари. Бих ви посъветвал също да следвате International Students Work във Фейсбук и Инстаграм. Те споделят различни възможности за работа в Наймейхън и околността.

            Тъй като аз обичам да имам динамичен живот, също така работя в Амстердам в един от най-екологичните и най-зелени хотели в Холандия – Хотел Джакарта Амстердам. Искам да отбележа, че много е важно да не започнете работа веднага след като пристигнете в Холандия. Дайте си малко време, аклиматизирайте се, запознайте се с града, с университета и хората. Втората година на обучение е перфектното време за работа, тъй като няма да има неприятни изненади, защото всичко ще е познато. Не забравяйте защо сте в Холандия, каква е крайната ви цел, а това именно е дипломирането. Балансирането между работа и образование ще дойде с времето.

 

А какви са условията за настаняване?

            Предполагам, че настаняването е най-голямото предизвикателство пред международните студентите. Поне при мен беше така. Винаги е стресиращо и малко страшничко. В Холандия не е обичайно всички международни студенти да получат настаняване от университета. Radboud University предлага тази възможност и гарантира, че всички международни студенти получават настаняване чрез официалната агенция SSH&. Всичко, което трябва да направите, е да бъдете приети навреме и настаняването няма да е проблем. За разлика от многото студенти, аз не избрах лесния начин, а реших, че искам да живея в къща, а не в общежитие. Така и направих. Намерих си стая в къща близо до университета и тук живея с индийка, мексиканка и японец. Бих препоръчал да използвате Фейсбук групите за тази цел и платформата наречена Kamernet. Обожавам Kamernet, защото е много лесно да се намери стая, тъй като има много варианти за настаняване. Трябва да платите около 30 евро на месец, но аз никога не трябваше да плащам за втори месец, защото и двете си предишни стаи си намерих в рамките на 2-3 седмици. Силно ви препоръчвам Kamernet (и не, това не е платена реклама, а просто искрено се надявам, че ще помогна на някого). Едно нещо, за което трябва да се внимава, са измамниците. Те са навсякъде. Така че, никога не превеждайте пари преди да подпишете договора, преди да видите стаята и да се запознаете с хазяина.

 

Нека си поговорим относно студентското финансиране в Холандия (DUO).

            Това също е един от най-често питаните въпроси. Какви са възможностите за студентско финансиране в Холандия? Това е и причината поради която обичам тази държава. Тя ти помага толкова много още от първия ден на пристигането ти в Холандия. Има възможност за всички европейски граждани да получат помощ, чрез която да си изплатят академичната такса. Освен това ако работите 56 часа на месец, може да се насладите на други предимства като например безплатно пътуване през делниците или уикенда, субсидия базирана върху родителски изисквания, която се превръща в подарък след като завършите, и допълнителен заем с 0% лихва. И на всичкото отгоре, тъй като в Холандия трябва да сте застраховани чрез частни компании, ако работите, държавата отпуска помощ, чрез която да си изплатите застраховката. Съветвам ви да се регистрирате с някоя застрахователна компания веднага след като пристигнете. Аз направих грешка в началото и не се бях регистрирал. Трябваше да отида до болницата и платих голяма сума. Cheers for the tips! :)

 

 

Какви извънкласни дейности предлага университетът? Разкажи ни какво правиш освен учене.

            Определено бих казал, че извънкласните дейности са едно от най-важните неща в студентските години на някого. Има много различни клубове и асоциации, където може да се присъедините. Университетът разполага с огромна мрежа от такива организации, които подпомагат студентите да се развият. В зависимост от това какво искате да правите в свободното си време, може да се присъедините към една от асоциациите в дадения факултет или асоциациите за целия университет. Това е перфектният начин да се сприятелите с хора. Например ако ви интересува математика, присъединете се към клуб с интерес към математика, ако желаете да си подобрите музикалните си умения, това също е възможно. Аз лично бях част от асоциацията в моя факултет по изкуствата и бях част от комитета, който организира екскурзия до Москва и Санкт Петербург.

 

Защо избра Холандия? Би ли си променил решението ако знаеше всичко, което знаеш сега?

            Както казах и преди, винаги съм жадувал за екстравагантни изживявания. Разглеждах различни варианти – САЩ, Канада, Дания и Швеция, но Холандия ми се стори като най-привлекателната дестинация. Заради това дойдох тук точно преди 6 години. След 4 години бакалавър в университет по приложни науки, една година подготвителна (pre-master’s) в Radboud University и сега магистър пак тук, бавно достигам края на студентските си години. Холандия, страната, в която има повече велосипеди, отколкото хора, страната, която се намира под водното равнище, и страната, която е много малка, ми даде толкова много възможности досега.

            Като студент имах възможността да обиколя света и да видя много красиви места, посетих Индия, Индонезия, Катар, Обединените Арабски Емирства и Оман. Определено това бяха незабравими години! И като студент-магистър се присъединих към асоциация, която ми даде възможността да организирам екскурзия до Москва и Санкт Петербург. Също имах късмета да живея в различни места в Северна, Централна и Източна Холандия. Това е държавата, в която се влюбих. Държавата, в която хората са изключително любезни, отлично организирани и най-важното е, че има много възможности, чрез които всеки ден откриваш нови неща за себе си. Това е една от най-либералните държави ако не в света, определено в Европа. Така че, не, не бих си променил решението.

 

Знаем, че Radboud University има един от най-добрите университетски центрове за спортуване в света. Какво мислиш за това?

            Да, абсолютно. Университетският спортен център предлага повече от 80 спорта, за които студентите заплащат такса от 100 евро на година. Това според мен е супер сделка. Тази година не съм посещавал спортния център поради мерките за безопастност около пандемията, но миналата година често го посещавах. Любимите ми спортове са модерните и мейнстрийм танци, йога и медитация. Имам приятели, които обожават да ходят на уроци по Боливуд танци или фехтовка. Мисля, че най-популярното място в центъра е фитнес залата. Тя наистина е огромна на два етажа. Нека спра да говоря и ви покажа да го видите сами. Аз и Клара подготвихме влог, в който посетихме университетския спортен център. Вижте сами и се уверете.

 

Какви планове имаш след завършване?

            Предполагам, че това е един от най-трудните въпроси за отговаряне. Вълнувам се да завърша и да си продължа професионалната кариера. Някакси имам склонност към маркетинг комуникациите. По-специфично нишов маркетинг в сферата на луксозните продукти. След вдъхновяващ едногодишен маркетингов стаж в пищния хотел Waldorf Astoria Amsterdam, разбрах, че това е нещото, което ме вълнува. Следователно, мисля да кандидатствам за работа в Амстердам или Ротердам. Друга моя мечта е да се върна в Катар за няколко години. Преди да започна да уча в Radboud University, имах възможността да отида да работя като маркетинг специалист в Катар, но реших да си завърша магистратурата тук. Сега би било чудесна възможност да се върна там. Ще видим, има време! :)

 

Logo