Разликите между образованието в Нидерландия и Дания

10.03.2021
Разликите между образованието в Нидерландия и Дания

Ако някога си се питал какви са разликите между образованието в Нидерландия или Дания, то с тази статия се надяваме да ти бъдем полезни.

Нека да започнем с това, че и 2 - те държави са много модерни, имат много развита икономика, стоят в челни класации за най- добър и щастлив живот, и не на последно място са в топ 10 класациите на световното образование.

В тази статия ще разбереш какви са разликите и приликите между 2 - те държави и тяхното образование.  

Нека започнем с мит номер едно - ужасното дъждовно време, където всеки ден трябва да имаш чадър в раницата си. Не, не е вярно, нито за Нидерландия, нито за Дания. Да, със сигурност има седмици, когато чадъра ще е неизменно с теб, но като цяло климата  за последните 15 години се измени и валежите прогресивно намаляват за сметка на слънчевите дни. Това обаче не важи за силния вятър, той си остава постоянна величина.

Ако разглеждаш класации за световно образование, ще видиш, че и Дания и Нидерландия са в челните места. Дипломите са световно признати и обучението, което ще получиш е много качествено, модерно с практически елементи.

Тук трябва обаче да направим едно малко уточнение. В Дания има специалности, които след като ги завършиш и искаш да работиш извън държавата се налага да караш приравнителни изпити, за да може да практикуваш професията си. Затова е хубаво преди да избереш специалност да провериш нейната реализация не само в Дания, а извън нея.

Важна ли е за теб международната среда? Ако отговора е да, по - добре избери Нидерландия. Всеки един университет има портфолио от минимум 100 различни националности като броя може да достигне до над 170. Докато ако разглеждаш Датските университети е много трудно да намериш информация за броя на международните студенти и техния произход.

Програмите, които може да изучаваш на английски в Нидерландия са над 2100 и всяка година техният брой се увеличава. Докато в Дания можеш да откриеш само 600 програми, които се предлагат на английски език.

Като заговорихме за езика и в Дания и Нидерландия, няма да срещнеш затруднение с комуникацията, тъй като много голям процент от хората говорят английски език.  Малко по- различно начин стоят нещата, ако решиш да си намериш работа. В Дания на много места се иска базисно ниво на датски език, докато в Нидерландия работодателите са свикнали да работят с международни студенти и незнанието на нидерландски не е чак такъв проблем. Ако обаче решиш да останеш в Нидерландия след приключване на образованието ти, със сигурност ще ти трябва езика. Ето защо ние от UNIFY мислим в перспектива и искаме да предложим на нашите студенти начални курсове по езика. За повече информация погледни тук.

Нека да погледнем как стои въпроса с образователните системи. В Дания учебните програми са няколко типа. Много от програмите, които се предлагат са AP и те са с продължителност от 2.5 години. Също така има и бакалавърски програми, които са по 3.5 години. Към 2 те програми има включен стаж, който в зависимост от програмата може да бъде един или няколко с обща продължителност от 3 до 9 месеца. Важно е да се знае, че само след като се завърши AP степента, може студента да се запише за TOP UP, за да получи бакалавърска степен. След завършване на бакалавър студентите могат да следват магистратура и докторантура ако имат такова желание.

Малко по различна е образователната система в Нидерландия. Може да се започне директно с изучаване на бакалавърска степен в изследователски или приложен университет (ако изберетеш приложен ще имаш включен стаж) и след това да се премине към магистратура и докторска степен.  

Крайните срокове за подаване на документите също е различен. В Дания трябва да си подал документи до 15 март и дипломи до 5 юли. Също така имаш възможност да подадеш 8 желания / кандидатури. За Нидерландия крайните срокове са много индивидуални в зависимост от типа програма. Има програми, където трябва да си подал документи до 15 януари, но те са много малко на брой. За останалите програми крайните срокове са 1 май, 1 юни или 15 август. Подаването на дипломите може да стане до август. Броят на желанията / кандидатурите е 4, а по програми с Numerus Fixus  e 2.

Таксите за обучението са напълно безплатни в Дания, което е много атрактивно за много студенти. В Нидерландия таксата е достъпна, за тази учебна година е 2168 евро - като за студентите от първа година е намалена на половина - 1084 евро. Има възможност за теглене на студентски заем, който е почети безлихвен и  започва да се изплаща 2 години след завършване.

В случай, че искаш да комбинираш образование с работа, това е възможно и в 2 - те държави. Студентска работа се намира, и ако работите определени часове ще може да получавате субсидия: в Дания е в размер на 750 евро, а в Нидерландия е 403.

Трябва обаче да се имаш на предвид и стандарта на живот. Дания е с по - висок стандарт на живот, което ще рече, че разходите ти за наем (стая е 1100 - 1200 лв за стая), храна (от 500 - 700 лв), транспорт (около 100 лв) ще бъдат по- високи. Затова може да ти бъде трудно в първите месеци, в които не работиш. Ето и съпоставка с Нидерландия- наем (стая700 - 950 лв), за храна (250 - 350 лв), транспорт (около 100 лв).

Надяваме се в тези редове малко да сме ти помогнали да намериш прилики или разлики между Дания и Нидерландия, които да ти помогнат в избора на държава, където би искал да учиш. Разбира се това е само началото 

 

 

 

 

 

 

Logo