Защо образованието в Холандия изпревари това в Англия?

Неясната икономическа ситуация около Англия и говореният непрестанно Брекзит, няма как да не окажат влияние и в сферата на образованието. Все повече международни студенти започват да губят интерес към образование в Англия, поради хилядите въпроси, на които все още няма отговор. За това пък, държава като Холандия, където образованието е на топ ниво, вече има своя бум на кандидат-студенти. Държавата отпуска кредити, дава финансирания, при отговаряне на определени условия, позволява на международните студенти дори сами да се издържат. Таксата е малко над 2000 евро, за която се ползва студентски кредит, който трябва да се изплати след като се завърши образованието.

netherlands uk

7 причини, поради които да изберем образованието в Холандия

 

  1. Холандските университети предлагат програми на английски език -  Холандия е позната като първата държава (където английският не е официалният език) в света с най-много програми на английски език. В Холандия има над 2100 програми на английски език.
  2. DSC01785Образованието е международно признато – завършвайки образованието си в Холандия, студентите могат да започнат работа или да продължат образованието си по целия сват. Дипломите са международно признати. Освен това, като притежател на холандска диплома всеки завършил студент има възможност да започне свой собствен бизнес.
  3. Иновативна система на обучение – Холандската образователна система е интерактивна и се фокусира основно върху работа в екип, което помага изключително много на международните студенти да се опознаят, да обменят опит от различните култури.  По време на следването си, студентите получават свобода да изказват своето мнение, да развиват потенциала си и да бъдат изслушвани по всеки един въпрос. Много често в часовете присъстват т.нар. „бизнес игри“, които подготвят студентите да бъдат готови за работната среда.
  4. Международна среда – политика на Министерството на образованието е „Международната класна стая“. В класната стая на всеки студент ще има различни националности, култури, така че да успеят да се докоснат до културните различия. Много международни компании имат офиси и седалища в Холандия и наемат международни студенти, които не знаят холандски език. Холандия е държавата, където около 95% от населението говори английски език. Международните студенти идват от над 160 различни държави.
  5. Достъпни такси на обучение – таксата за обучение в Холандия е 2060 евро на година, което е значително по-ниско от останалите англо-говорящи страни. Министерството на образованието предлага студентски кредит, който покрива таксата. А за работещите студенти, Министерството осигурява допълнително финансиране.
  6. Холандия – вратата към Европа и света – само на час път от Амстердам се намират Лондон, Париж, Брюксел и Берлин. Холандия е мястото, където се събират културите на Франция, Англия, Германия и Белгия. Освен това, студентите в Холандия могат да отидат на обмен или стаж във всяка една държава по света!
  7. Живей в една от най-безопасните и щастливи страни - според Global Peace 2016, Холандия принадлежи към 10-те най-безопасни и щастливи държави в света!

      

Какво е BSN номер?

Всеки, който ще заминава за Холандия е срещал навсякъде понятието BSN номер. А знаете ли какво всъщност е това? Това е граждански номер, за който се кандидатства с отиването си в Холандия, когато започвате да учите или работите в Холандия. Той е уникален персонален номер и е вашият идентификационен номер. С получаването на BSN номер, вие сте официално регистриран в Холандия. Използвате го още за да си направите застраховка, да кандидатствате за работа и получаване на заплата, плащане на осигуровки. Този номер ще ви е нужен и при кандидатстване за банкова сметка.

За своите студенти UNIFY предоставя списък с документи и процедури, които са необходими за получаване на BSN номер.

registration netherlands

5-те най-често задавани въпроса за Образованието в Холандия

Образование в Холандия само на холандски ли е?
- Не, всеки университет предлага бакалавърски и магистърски програми на английски. Всички програми, които са описани на нашия сайт, са на английски език.

Какви разходи ще имам като студент в Холандия?
- Таксата за бакалавърските програми е една и съща във всички университети, тъй като това е държавна такса. За учебната 2017/2018 година таксата е 2006 евро, като за нея може да се ползва студентски кредит (който се отпуска от Министерството на образованието в Холандия), който се връща след завършване на образованието. За квартира ще са ти нужни около 350 евро на месец, с включени консумативи. За храна, транспорт, учебници и забавление ще са ти необходими около 250 евро на месец. 

Дипломите, получавани от университети, които UNIFY представя, напълни акредитирани ли са?
- Всички програми, представени от UNIFY, са акредитирани от NVAO (Холандско-белгийската акредитационна асоциация). С бакалавърската диплома, получена от тези университети, може да започнете работа в целия свят. Също така, може да запишете магистърска програма във всеки един университет в Холандия или в която държава избереш, за да продължиш образованието си в чужбина. 

Предлагат ли се стипендии?
- Университетите в Холандия не предлагат стипендии. Но предлагат студентски кредит, който покрива таксата, както и студентско финансиране за работещи студенти, което позволява на студентите да се издържат самостоятелно.

Как се чустват българските студентите в Холандия?
- Българските студенти в Холандия се ползват голямо уважение, повечето от тях имат много добри оценки и успехи. Холандското правителство има за цел да поддържа международна класна стая и в момента в Холандия учат студенти от над 70 националности. Във всеки университет има българи и много други чужденци. Учейки в Холандия ти няма да бъдеш един от малкото чужденци, а напротив ще бъдеш част от международната студентска среда. UNIFY може да те свърже с вече заминалите студенти, както и ще те запознае със заминаващите студенти за Холандия, също като теб.

Страница 1 от 2