Header contacts Sofia

СОФИЯ
  +359877770740/+359877778990
  info@unify.bg
  Skype: unify14

Header contacts Varna

ВАРНА
  +359888772779/+359877777651
  info-varna@unify.bg
  Skype: unify14

Xpert Access

Често Задавани Въпроси

 

Защо да изберем да учим в Холандия?
За преимуществата на висшето образование в Холандия може да прочетеш ТУК.

Защо да кандидатстваме с помощта на UNIFY?
UNIFY не е агент, а е официален представител и работи директно с маркетинг офисите на всички университети. Ние не изискваме никакви такси от студентите, кандидатстващи в нашите Университети партнъори и всички наши услуги са БЕЗПЛАТНИ за тях. Ако сте си избрали университет, който не е наш партнъор ние също ще ви помогнем с кандидатстването там. Кандидатствайки през UNIFY, ние ще ви помогнем и с много допълнителна информация, дори и след като сте приети. Всички наши работници са учили в Холандия или имат опит там, и поради тази причина, цялата информация, която ви предоставяме е от наш личен опит.

Образование в Холандия само на холандски ли е?
Не, всеки университет предлага бакалавърски и магистърски програми на английски. Всички програми, които са описани на нашия сайт, са на английски език.

Какви разходи ще имам като студент в Холандия?
Таксата за бакалавърските програми е една и съща във всички университети, тъй като това е държавна такса. Може да разгледаш таксите за обучение
ТУК. Ежедневните средни разходи на един студент са към 300-400 евро на месец за квартира и още толкова за други разходи - храна. Може да научиш повече ТУК за разходите в отделните градове.

Дипломите, получавани от университети, които UNIFY представя, напълни акредитирани ли са?
Всички програми, представени от UNIFY, са акредитирани от NVAO (Холандско-белгийската акредитационна асоциация). С бакалавърската диплома, получена от тези университети, може да започнете работа в целия свят. Също така, може да запишете магистърска програма във всеки един университет.

Каква е разликата между изследователски университет и университет по приложни науки?
В изследователските университети обикновено кандидатстват студенти, които очакват да станат професори и доктори на науките. Те учат само по книги и работят само с теория. Те нямат стажове и тренировки.
Университети по приложни науки ви подготвят за професионална кариера. Заданията, над които работите, са взети директно от индустрията, като в повечето случаи това са реални случаи. Вие имате най-малко един семестър стаж в международна компания от индустрията. След завършването на бакалавърската ви степен, вие ще сте подготвени за професионална кариера на мениджърски позиции.

Какви са крайните срокове за кандидатстване?
Може да кандидатствате в повечето програми в Холандия от октомври. Научи какви са крайните срокове за кандидатстване ТУК
.

Какви са таксите за кандидатстване?
Кандидатствайки през UNIFY, не дължите нищо за университетите, на които сме официален представител (изброените на сайта). Ако желаете да кандидатствате в някой друг университет, който не намирате на сайта ни, то е възможно, но с такса за кандидатстване.

Предлагат ли се стипендии?
За съжаление се предлагат само няколко стипендии във всеки университет. Повечето от тях се дават на неевропейски студенти, защото те плащат по-висока такса.

Предлага ли се студентски заем?
Да, предлага се. Може да получите подробна информация в офисите ни във Варна и София, като си запазите предварителен час за консултация.

Мога ли да работя докато уча?
Да, възможно е. Може да получиш допълнително финансово стимулиране от държавата, ако работиш при определени изисквания. Тях също можеш да ги получиш от нашите консултанти след като си запазиш час за консултация.

Има ли общежитие, където мога да живея?
В Холандия не е разпространено университетите да предлагат общежитие. Повечето студенти живеят в студентски квартири, в които всеки студент си има собствена стая. Може да прочетеш повече за условията за настаняване
ТУК.

Как мога да си намеря стая за студент?
Всички университети помогат на студентите, които са първа година в намирането на квартира. Някои от тях имат онлайн платформа, в която можеш да влезеш и да си резервираш стая, а други търсят стая по твоите изисквания. Когато си приет да учиш в Холандия,
UNIFY ще те свърже с останалите студенти, които вече са там. Освен това ще ти предоставим и подробен списък със сайтове, в които можеш самостоятелно да потърсиш стая.

Необходим ли ми е сертификат за владеене на английски език?
Да, за български студенти изискването за повечето програми е да имаш един от следните сертификати - IELTS, TOEFL или Cambridge.

Какви са другите изисквания за кандидатстване?
Може да се свържеш с консултант на UNIFY, за да разбереш за тях ТУК.

Какви са ежедневните разходи за студент в Холандия?
Стаите за студенти обикновено са с наем 300-350 евро на месец с всички включени консумативи (ток,вода, газ, интернет). Допълнителните разходи за храна и пътувания са около 150-200 евро.

Необходимо ли е да си купувам учебници?
Не, не е задължително.
UNIFY ще ти обясни пподробно какви са начините да си набавиш нужната информация.

Необходимо ли е да говоря холандски, за да живея в Холандия?
Не, възможно е да живееш в Холандия, без да се налага да говориш холандски, защото всички в Холандия говорят английски. Ако планираш да си намериш работа, е по-лесно това да се случи, ако говориш холандски. Повечето университети предлагат курс по основен холандски.

Имам ли някакъв стаж, включен в програмата на университета?
Да, всички програми в университетите по приложни науки имат задължителен семестър стаж в международна компания. В повечето случаи, университети имат списък с отворени позиции в определени компании, но за тях е необходимо да се кандидатства като за реална работа.

В академичните университети няма предвиден стаж в програмата.

Каква е моята професионална реализация, след като завърша образованието си в Холандия?
Повечето студенти, след като завършват своята бакалавърска степен в Холандия, започват да работят в компанията, в която са карали стажа си. Процентът на студенти, които са започнали работа веднага след завършването си (1-2 месеца), е необичайно висок в Холандия – около 90%.

Има ли много български студенти в Холандия?
Да, във всеки университет има български студенти. Българите са третата най-голяма (след холандците и германците) група в холандските университети.
UNIFY може да те свърже с вече заминалите студенти, както и ще те запознае със заминаващите студенти за Холандия, също като теб.

Как се чустват българските студентите в Холандия?
Българските студенти в Холандия се ползват голямо уважение, повечето от тях имат много добри оценки и успехи. Холандското правителство има за цел да поддържа международна класна стая и в момента в Холандия учат студенти от над 70 националности. Във всеки университет има българи и много други чужденци. Учейки в Холандия ти няма да бъдеш един от малкото чужденци, а напротив ще бъдеш част от международната студентска среда.

Какво е времето в Холандия?

Времето е много променливо, защото Холандия е близо до морето и може да варира в един ден от дъждовно до слънчево. Температурите варират 0-25 С.

Има ли възможност за спорт в университетите?
Някои от университетите разполагат със спортни съоръжения. Ако няма такива, то се предлагат членски карти за фитнес клубове с огромна отстъпка за студенти. Има различни опции за практикуване на плуване, бокс, йога, футбол, волейбол и други.

Има ли възможност за извънкласни занимания в университетите?
Да, има. Някои университети имат собствена група по танци или театрална група, някои даже собствено онлайн радио. Може също така, да станеш част от студентската организация на университета, която организира различни екскурзии и други дейности.

Какви са методите на преподаване в Холандия?
В Холандия, нито един преподавател няма да ти чете лекция от някаква книга и след това да те изпитва по нея. Всички лекции се провеждат под формата на презентации, игри, викторини. Възможно е да играете ролева игра с твоите състуденти, в която един от вас е мениджърът, а другия – недоволния клиент. Този метод на преподаване е доказано по-ефективен от традиционните методите на преподаване, защото даже не усещаш на колко много се научаваш.
Преподавателите са 50% професори и лектори, а 50% са хора със собствен бизнес във сферата, в която ви преподават. Те могат да ви научат повече неща от собствен опит, отколкото вие някога може да прочетет в книга.

Какви са начините на пътуване до Холандия от България?
Най-лесно е да се пътува със самолет, има нискотарифните линии на Wizz Air и Ryan Air, които пътуват до Айндховен от София, но разбира се има и други опции за пътуване до Холандия.
UNIFY ще ти помогне с резервирането на билети и намирането на най-удобния маршрут.

Необходимо ли е да имам колело в Холандия?
Не е задължително, но ще направи престоят ти там много по-лесен, защото в Холандия всичко е достъпно с колело, даже центърът на града, който е затворен за коли и градски транспорт. Също така, колелото ще ти помогне да спестиш много разходи за градски транспорт и ще се доближиш до холандския начин на живот.

Мога ли да посетя някой от университети, преди да кандидатствам там?
Да, възможно е. Повечето универсистети организират дни на отворените вратин за международни студенти, където те поемат твоето пребиванен в Холандия, от теб се изисква да платиш само за самолетния си билет, за което
UNIFY отново може да ти помогне. Може да научиш повече за предстоящите дни на отворени врати ТУК.

Къде мога да разгледам мнения на студенти, и кампусите на университети, без да ги посетя?

Разгледай нашият канал във Vbox, който се намира ТУК.