Header contacts Sofia

СОФИЯ
  +359877770740/+359877778990
  info@unify.bg
  Skype: unify14

Header contacts Varna

ВАРНА
  +359888772779/+359877777651
  info-varna@unify.bg
  Skype: unify14

Xpert Access

Мнения на приети студенти

Нашите приети студенти са нещо, с което ние най-много се гордеем. Затова решихме да споделим мнения на някои от тях по повод образованието в Холандия и избрания от тях университет. Винаги се радваме да свързваме настоящи и бъдещи студенти, и затова каним всички бъдещи студенти да се присъединят към групата ни във Facebook "Студентите на UNIFY - Образование в Холандия", където бъдещите студенти могат да общуват с настоящите.

Яна Матеева, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Game Architecture and Design (Programming)

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
YanaОт малка се занимавам с програмиране и обожавам да играя компютърни игри. Реших да комбинирам тези свои интереси и да ги превърна в евентуална кариера. Започнах да търся университети със специалности тясно свързани със създаването на игри. NHTV определено ме впечатли най-много от всички възможности. Специалността IGAD е разпозната на световно равнище. Също така предлага възможността тясно да се специализираш в определена сфера от разработката на игри. Много други гейм специалности изискват от всички студенти да могат да разработват 3D модели, да програмират, да изработват дизайн... И всичко на ниско или средно ниво. Аз исках обратното – да мога да се фокусирам над едно нещо и накрая на моето образование да съм способна да го правя на професионално ниво. В същото време никой студент не е ограничен – ако някой случайно реши, че в даден проект иска да бъде артист, това е абсолютно позволено.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Най-много ми харесва атмосферата. Ако на някого му се е случвало да се чувства странен или изолиран от другите – тук такова нещо няма. Разговорите около кафе машината са любимото ми занимание всеки ден. Запознавам се с толкова много хора – различни, интересни. Отношенията с лекторите са перфектният баланс между неформалност и професионализъм. Макар да са изключително способни в своята сфера, учителите далеч не са единствените, от които можеш да получиш безценни съвети и информация. Студенти от втората/третата година винаги са готови да помогнат, а и всеки е свободен да попита, когато има нужда.
Програмата, по която работим тази година, е нова. Под нова имам предвид, че е първата година, в която тази система функционира. Съответно има няколко недостатъци, които произлизат от факта, че за първи път е изпробвана в практическа среда. Имайки това предвид, бих казала, че това е единствената лоша черта на тази специалност, но съм сигурна, че следващата година всичко ще бъде поправено.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Международните студенти са много. Германци, испанци, италианци, американци, руснаци... И, разбира се, много българи! Не съм запозната дали има организирано българско общество, не съм търсила такова. Макар че голяма част от студентите са холандци, рядко чувам холандска реч. Забелязала съм, че много холандци говорят помежду си на английски в университета. Сякаш ако някой международен студент иска да подслуша, да не бъде дискриминиран... Но ако някой има притеснения, че ще трябва бързо да се присламчи към някое българско или международно общество, за да не се окаже без приятели – ситуацията е далеч от такава :)
 
Защо приеха теб?
Не съм попитала лекторите, които проведоха моето интервю за прием, а и не съм сигурна дали им е позволено да разпространяват такава информация. Но имам много добра представа как университетът подбира своите студенти. Вероятно, ако четете това, сте запознати, че част от приема за тази специалност, изисква от кандидат-студентите нещо особено. Тези, които кандидатстват да бъдат програмисти, трябва да изработят цяла игра като част от своя прием. Разговаряйки с мои колеги, разбрах едно – качеството на игрите, разработени, варира драстично. Някои дори не работели. Но всички показали своята мотивация да учат и своя прогрес, докато са разработвали своята игра. Това, наистина, е най-важното – да дадеш всичко от себе си и да го докажеш – независимо от крайния резултат. По време на моето интервю, аз показах моята игра, нищо чак толкова впечатляващо. Но споменах, че това е първият ми опит за игра на C++ и показах други свои проекти, написани на различен език, което им показа, че от много време искам да се развивам в тази насока и че съм способна на прогрес.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в града?
Градът е прекрасен – красив, чист и спокоен. Преди да дойда тук, живеех в София и свикнах да е шумно и натоварено. Разликата ме спечели веднага. Сградата ми се намира в центъра на града, но често правя разходки към по-крайните части. Къщите там са изключително красиви.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Тъй като живея в центъра на града, всичко ми е на една ръка разстояние – включително сградата на университета. До по-големи магазини, от сорта на строителни или мебелни, лесно се стига с автобус. Дълго време отказвах да си взема колело, защото от много време не бях карала, пък и всичко ми беше толкова близо, че не виждах смисъл. Но откакто се предадох и имам колело, определено виждам предимствата и така пазарувам.
В града има театър, кино и много, много кафенета и барове. Има и места за практикуване на спортове. Липса на забавления няма :) 
 
Каква е местната култура?
Бреда е домът на един от най-големите театри в Холандия. Тук има и стари църкви, кина и MOTI (Museum of the Image). Армията има център за обучение в града. Бреда също е известна със своите DJ-и. Често има организирани фестивали и други мероприятия. 
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Живея с моя приятел и с него си делим разходите за храна. Така моите разходи на месец излизат около 150 евро. Бих препоръчала и на други студенти бързо да си открият някое приятно другарче, с което заедно да готвят за вечеря :) Месечният ми наем е 270 евро, което не включва разходите за електричество и газ. Те, разбира се, варират всеки месец, но като пример, пролетните месеци вероятно ще плащам около 20 евро за тези разходи. Тъй като не ми се налага да използвам автобус или влак, за да стигна до университета ми, нямам пътни разходи, освен тези за малки екскурзии до близки градове (около 10 евро на месец).
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
В момента получавам заем от министерството за покриване на таксата за университета (около 162 евро на месец, които директно се получават от университета). За хора от ЕС няма възможност за стипендии, доколкото аз съм запозната (а аз доста разучих). Заем за други разходи официално могат да се получава само ако работиш 56 часа на месец. 
 
Какви са възможностите за работа?
Тъй като това е моята първа година в университета, още не съм разучила подробно какви са възможностите за работа. Мои колеги работят в заведения или супермаркети, но там се изисква да знаеш холандски. Други работят като помагат на – най-често възрастни – хора с компютрите им или друга техника. Досега това беше възможно само за студенти, които говорят холандски език, но разбрах, че скоро ще има възможност и за англоговорящи. 
 
Какво ще правиш след завършване?
Университетът има тясни връзки с много големи компании в гейм индустрията. Представители на Sony често посещават университета. Много студенти имат стаж именно в такива известни компании. Голяма част остават да работят за тях. Надявам се, когато му дойде времето, и аз да съм една от тези студенти. Каквото и да стане, съм сигурна, че ще се занимавам с разработката на игри и за в бъдеще. 
 
Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо?
Учителят, който пръв ме научи на програмиране преди толкова много години, още преподава. Води уроци по гейм програмиране за деца. Бих искала да му помогна, защото вярвам, че това е страхотна инициатива.
 
Други впечатления?
Специалността, която уча, не е лесна. Най-вече защото изисква самодисциплина, на която много от нас не са научени, следвайки нашата образователна система. Никой не ме задължава да уча, имам само един изпит на всеки 8 седмици, а през това време работя над един единствен проект. Два дни в седмицата трябва да сме 8 часа в университета. Останалите дни също се очаква да работим – но как или къде, не се уточнява. Дори в двата ни „работни“ дни, никой не те следи изкосо какво правиш. Това е прекрасно и предоставя толкова много свобода. В същото време е коварно. Вече видях точно колко много хора отпаднаха именно заради тази свобода, без да осъзнават колко е важно да влагаш старание и време, макар да не си под нож. 
Затова имам един съвет: 
Кандидатствайте. Имате тази невероятна възможност. И когато ви приемат, не я пропилявайте с мързел и вечни забавления :)
 

 

Екатерина Мутафчиева, Fontys University of Applied Sciences, International Marketing

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
Уча икономически дисциплини още от гимназията. Избрах маркетинга, защото е доста по-специализиран от IBMS програмите.Също така маркетингът е изключително динамична сфера в икономиката, която съдържа в себе си психология, социология и икономика, и може да намери широко бизнес приложение.

Ekaterina

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Има страхотна база – проектори във всяка зала, презентации за бекграунд на лекциите. Групите са малки и се обръща персонално внимание на студента.  Има групови проекти всеки семестър, в които трябва да приложиш теорията, която си научил. Същевременно не и харесва твърде персоналното внимание, защото ме кара да се чувствам като гимназистка.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Има около 50 българи в кампус Венло. Мнозинството в университета са германци (около 80%). Има слабо присъствие на холандци. Срещат се украинци, прибалтийци, румънци, чехи, словаци.
 
 
Защо приеха теб?
Това е въпрос, на който не мога да отговоря. Кандидатствах единствено с диплома, езиков сертификат и мотивационно писмо. За точно тази специалност не се провежда интервю.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в града?
Градчето е малко, с типично холандска архитектура. Не ми харесва единствено, че е малко мръсничко по улиците и е малко ограничено откъм места за забавления.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се с колело и пеша. Забавлявам се пътувайки с приятели, излизайки навън на по бира и играейки билярд и дартс.
 
Каква е местната култура?
Силно повлияна от германската. Германците дори смятат градчето за част от Германия. Холандците във Венло не са много типични за страната, но са мили и приветливи.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Таксата е около 1960 евро на година, но се променя всяка година с ръста на инфлацията. Храната излиза около 200 евро на месец, но много зависи от къде пазаруваш и какво ядеш. Университетът се явява посредник за намиране на общежитие, чийто наем е между 350 и 450 евро на месец с включени ток, газ, вода и т.н. Във Венло няма нужда от пътни разходи. Цените на колелата варират между 50 и 200 евро, но винаги могат да се намерят по-евтини.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Стипендия не е възможна за членове на ЕС. Заем може да се изтегли за таксата (DUO го изплаща на 12 вноски, но първите вноски в университета трябва да се платят от студента). Също така, ако студентът работи минимум 56 часа на седмица и родителите му получават годишно под 30 хиляди евро (може да са променили сумата, тук не съм сигурна) получава сума до 385 евро безвъзмездно и има възможност да взима заем до 600 евро на месец, които трябва да върне след като завърши. Има 3 години гратисен период.
 
Какви са възможностите за работа?
В точно този град, ако не можеш да говориш немски или холандски, шансовете ти драстично намаляват. Трудно се намира работа, но не е невъзможно. Тъй като транспортът между градовете се извършва чрез влакове, които са доста организирани, не е проблем да се работи в друг град.
 
Какво ще правиш след завършване?
Вероятно ще се върна обратно в България.
 
Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо?
Смятам, че бих била полезна повече в страната си, отколкото в чужбина. Там има много като мен, не е трудно да блеснеш, ако си упорит и амбициозен. Но България има нужда от своите млади и амбицирани хора, които въпреки политическата ситуация, са достатъчно надъхани да променят нещата, вместо да избягат.
 
Други впечатления?
Важно е да се знае, че обучението в чужбина не е по-различно от това в България. Да, базата е доста по-модерна, материалът е актуален. Но идеята на образованието не е да те научат, а да те насочат накъде сам да се развиваш. Образованието в чужбина не дава по-големи знания. Дава възможности за развитие и възможности още в университета практически да прилагаш наученото досега.  
 

 
Антон Десов, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Game Architecture and Design (Visual Art)
 
Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
Anton 
Прочетох из сайта на университета за програмата и определено нещата, които преподаваха, ми харесаха, защото знаех, че точно това ми трябва, за да правя игри. Аз учих една година Мултимедия в НБУ и в сравнение с това, което преподават там, тук за 2 месеца знаех вече тройно повече. Програмата може да е доста тежка понякога, но самата гейм индустрия си е такава, и изисква доста работа и усърдие. Но ако ти харесва да правиш игри и искаш да се занимаваш с това, значи това е точно за теб.
 
 
 
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
 
Харесва ми специалността ми като цяло. Не се занимавам с другата част от университета много, много. Залите са добри, преподавателите разбират и искат да помагат и като цяло атмосферата е доста приятна. Не ми харесва това, че холандците говорят твърде често на езика си и това понякога е досадно. Но за трите години, които съм тук, успях да науча страшно много и в момента работя по игри, които сигурно ще се продават в скоро време, така че това си е бая постижение, според мен.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
 
Има доста българи в университета, едно по-големите мнозиства след германците. Аз лично предпочитам компанията на колегите ми от специалността, които са най-вече холандци, но имам няколко добри приятели от няколко държави, но в гейм специалността няма толкова много чужденци. 

Защо приеха теб?

Не мога да кажа със сигурност, но предполагам, защото видяха потенциала в мен. Занимавах се малко с гейм дизайн арт(аз съм в арт специалността) и показах, че разбирам горе-долу и че искам да си усъвършенствам уменията. Като цяло, искат да видят, че искаш да се развиеш и да правиш игри, от колкото да казваш, че не знаеш дали ти се учи това или идваш, защото града или държавата ти харесват. 

Макар изпитът за арт е рисуване, аз определено не бях толкова добър в тази сфера и все още не съм. Но се постарах и успях да покажа сравнително добри рисунки. Преподавателите имат начини да разберат кой има потенциал.

Кое ти харесва и не ти харесва в града?

Харесва ми, че е малък и лесно се стига до всичко. Не съм фен на големи градове с много хора (като Амстердам), макар че съм от София, но пък София не е толкова пренаселена (или пък да има много туристи). Има доста заведения, барове и клубове, но групата ми и аз включително не съм по такива места, но обичаме просто да излизаме по заведения през деня или просто по няколко напитки вечерта.

Най-много не харесвам на самата държава, че няма никакви планини или природа, в която да се разхождам. Това ме побърква понякога.

Как се придвижваш и забавляваш?

С колело се придвижвам в града, а с влак в държавaта. Обикновено се срещаме с приятели по къщи или заведения и играем разни настолни игри или гледаме филми. Като е топло правим барбекюта и пием бири навън. Като по-интровертен човек, нямам какво толкова да правя, но пък в къщи се занимавам да учи различни неща или да свиря.

Каква е местната култура?

За три години не съм разбрал. Нямат много голяма култура в Холандия, хората са окей, ама се вижда, че само са учтиви видимо, ама може да са доста студени. За радост от специалността ми, хората са чудесни и с тях се забавляваме често. Ако искате да ги научите на култура, говорете им за България, те нищо не знаят за Източна Европа. Успях да доведа 2 пъти приятели у дома и адски много им хареса. Особено това, че е евтино.

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?

Няма да лъжа, не е евтино тук. Обучението е около 1900 евро на година, което не е чак толкова много, в сравнение с други държави. На месец харча средно 550-600 евро за наем. Наемът в Бреда е много скъп, заради много интернационални студенти и плащам за 1 стая 350 евро на месец като живея с още 4 души. Пътуването между градове е също много скъпо, освен ако не работиш и вземеш безплатна карта за транспорт. Аз лично нямам време за още една работа с цялата работа, която вършим тук, така че внимавайте в тази специалност да работите. Може бързо да се претоварите.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?

Аз съм взел заем за учебната годинам, но всичко друго родителите ме спонсорират. Ако искаш помощи, трябва да се работи 56 часа на седмица и тогава ще имаш пари за всичко, но както споменах, в тази специалност това може да е трудно. Няма стипендии за хора в ЕС. 

Какви са възможностите за работа?

Има някакви, но не съм запознат много. Доставяне на пици и миене на чинии май са най-популярните.

Какво ще правиш след завършване?

Искам да работя в чужбина в някоя голяма гейм компания. И може би по-нататък да отворя компания в България.

Смяташ ли да помогнеш на страната си след завършването и с какво? Ако не, защо?

Както споменах горе, в бъдеще да отворя фирма. Но има време.

Други впечатления?

Учи здраво и използвай времето да станеш добър в това, което искаш да специализираш. Ако покажеш ентусиазъм и усърдие, учителите ще те забележат и ще ти помагат доста, особено с връзки. Благодарение на това, успявам вече да имам доста повече контакти от колегите ми и съм познат в годината ми като един от най-усърдните в арт специалността. Българите сме със странна репутация, повечето не знаят нищо за нас, освен че сме бедни, но пък успях да направя доста приятели, които имат напълно различно мнение за нас вече. Пак сме бедни де, но с богато сърце. Предполагам? 

Пожелавам успех на всеки, който чете това, и се надявам да продължавате да показвате духа на България(истинския дух) тук, защото определено се забелязва, че можем да бъдем много добри в това, което правим! Но най-важното е да се забавлявате, защото все пак да правиш игри си е истинско щастие!

Ако искате, разгледайте портфолио сайта ми тук и ще видите по какво работя в третата си година. Ако имате допълните въпроси, може да ми пратите имейл. Успех!

Антон Десов

www.antondessov.com


 

Тихомира Кодузова, Fontys University of Applied Sciences, International Business and Management Studies

Tihomira

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
 Да избера маята програма много ми помогна това, че отидох на Open day. Там получих подробна информация за всяка специалност и предметите в нея. Всеки има различни интереси, а моите се оказаха в програмата IBMS. Сега след първият ми семестър тук ,не съжалявам, че я избрах и съм уверена, че това е нещото , което искам да уча.
В тази сфера има различни неща с които мога да се занимавам след като завърща. Много зависи в кое ще съм най-добра и кое ще ми харесва най-много.  Например за сега счетоводството и анализите на компании ми харесват най-много.
 
 
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Това, което ми харесва най-много е начина на преподаване. Много е практично, има групови работи, а лекторите обясняват добре. И винаги можеш да ги потърсиш за помощ. Друго нещо, което харесвам е общуването със студенти от целия свят. 
 
За сега няма нещо, което да не ми харесва.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Има студенти от цял свят. Има доста българи. Имаме наша страница във Facebook и организираме разни партита, срещи и т.н.  Всички са дружелюбни и склонни да помогнат.
 
Защо приеха теб?
Дадох всичко от себе си при кандидатстването и при приготвянето на документите си. Разбира се, UNIFY  ми помогнаха с това също. 
 
Кое ти харесва и не ти харесва във Венло?
Градът е малък и спокоен.  Аз идвам от такъв град и за мен тук е добре. Може би понякога омръзва, но е много лесно да се отиде в друг по-голям.  Нидерландия е малка държава и е бързо за придвижване навсякъде. 
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Както всички тук, карам колело. Още в първата ми седмица си купих. Много ми харесва, че тук имат алеи за колела навсякъде и е безопастно за каране.
 
Главно се забавлявам като излизам с приятели. Както навсякъде и тук има доста места за забавление. Имаме студенстко общество и всяка седмица се организират срещи и партита. Забавно е и винаги можеш да срещнеш нови студенти там.
 
Каква е местната култура?
Хората са много мили и отворени. Всеки говори английски език, дори и възрастните хора. 
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Обучението ми струва 1906 евро на година. Разходите ми месецно са около 500-600 евро.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Стипендии няма. Може да се вземе заем за обучението. Едната възможност е да пратиш сумата за година, да кандидатсваш за заема и той ще бъде изплатен на 12 вноски. Другата възможност е да плащаш на месечни вноски и пак да кандидатстваш за заема. Също така можеш да получаваш помощи , ако работиш над 56 часа седмично и докажеш,че доходите на родителите ти не са много високи.
 
Какви са възможностите за работа?
Не са голями поради причината , че повечето студенти не знаят холандски. Въпреки това, не е невъзможно. Просто трябва да се положат усилия.
 
Какво ще правиш след завършване?
Искам да работя в сферата в която уча. Може би, ако имам възможност и магистратура искам да следвам.
 

 
Жак Бенев, Fontys University of Applied Sciences, Information Communication Technology
Jak

Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?

Аз изучавам ICT (Information and communications technology) или както в България е познато – IT. Имам намерения да продължавам към Software Engineering сферата, която е най-търсената и една от най-високо платените в момента по света. Винаги съм обожавал компютърните игри и започнах да се интересувам от това как се правят, но тъй като компютърните игри са само част от света на кодирането, реших да не се специализирам само към тях от началото (затова и не съм влязал в Breda), а да навляза първо в този свят, след което да реша къде искам да специализирам след време.

Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?

Харесва ми отношението на професорите, архитектурата, студентите и куп други неща. Няма нищо общо с познатите ни български университети. Каквото и да поискаш да попиташ, винаги можеш, било то по време на час, защото сте най-много 25 студента в целия клас по време на лекции или директно от вкъщи, защото имаш директен контакт с професорите чрез емайл. Тук се набляга на практика и изучаваш само това, от което имаш нужда, което е всъщност бая добре. Не те затрупват с книги да зубриш само теория, от която след години ще използваш най-много 10% и ще е вече изостанала информация.

Какви международни студенти има? Има ли българско общество?

Има всякакви разновидности. От всяка държава която съм чувал и дори някои за които не съм, присъстват в университета. До колкото българското общество, от тази година половината поток на ICT са българи. Това са 57 българина от общо 120 студента. В другите потоци и специалности не съм разучавал колко са, но надали са много по-малко. Български общества има многобройни. Не сме толкова малко, че да сформираме само една група, но контакта с чужденци не липсва. Постоянно има интернационални събирания, а и ти си този, който избира с кой да дружи.

Защо приеха теб?

Не съм напълно сигурен. Никога не съм обичал да зубря ненужна информация и затова не съм имал от най-високия успех в училище. Завърших с диплома 4,75, което е малко срамно и не очаквах да ме приемат толкова лесно. Но интереса ми към специалността и знанията ми на английския език ми даваха куража.

В процеса на кандидатстване използвах услугите на UNIFY – много съм доволен от тяхната подкрепа и помощ. Бих ги препоръчал на всички, които планират кандидатстване в Холандия.

Кое ти харесва и не ти харесва в Айндховен?

Града е само с 200 000 души, сравнение със София и нейните 2 милиона, ми изглежда малък и самотен. Не съм свикнал да е толкова спокойно. В София преобладават блокове, винаги е оживено по улиците, а центъра препълнен. Тук можеш да се изгубиш дори в центъра, поради липса на хора. Преобладават къщи с дворове и не е толкова сгъстено населението, макар че друг голям град е на 30 км от нас и с колело се стига до него за 1 час, което е невероятно. Намираме се в центъра на Европа. На няколко часа с влак сме от най-известните градове като Амстердам, Париж, Берлин и т.н. Ако желаеш да опознаваш света, от тук се започва.

Как се придвижваш и забавляваш?

Придвижвам се предимно с колело. Не бях карал колело от 1-ви клас, но като дойдох тук видях, че това е най-бързия и лесен начин. Предимство се дава на колоездачите. Навсякъде има вело алеи. Нямах колело в България, затова си купих от тук и ми струва само 65 евро от техния сайт за втора ръка. 130 лева може да ви се сторят много, но за mountain bike, с части надхвърлящи 300 евро, това си е страхотна далавера. До колкото забавлението, всеки петък и събота се събираме било то с българи или с други студенти и купонясваме. В последно време започна малко да ми омръзва всеки път с едни и същи хора да се събирам, затова гледам да разнобразявам. До няколко месеца имам намерения да започна активно да обикалям страната, след като получа карта за транспорт –OV card. През делниците редовно посещавам фитнеса и залата за бойни изкуства. За 100 евро на година имам пълен достъп до 51 спорта, фитнес зали, басейн, скуош зали и зали за каквото и да е било. Аз съм спортен тип и този факт ме заинтригува много в началото.

Каква е местната култура?

Всички са много дружелюбни. Преобладават усмивките на лицата на хората. Няма ги тези намръщени лица, които виждате навсякъде по улиците на България. Тук хората се наслаждават на всеки момент и са много учтиви. Случи ми се да се изгубя още първият си ден, когато търсих квартирата си. Попитах автобусният шофьор как мога да стигна до този адрес и той разтвори картата и започна да търси заедно с мен. Аз бях изумен. Това да се случи в България е напълно невъзможно. Хората винаги са готови да ти подадът рака, а и самата обстановка те подтиква да направиш същото. 

Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?

Квартирата ми е 350 евро, за къща споделена с още 2-ма съквартиранти. Храната ми коства не повече от 250-300 евро на месец, като включвам и алкохола, тук таме кафенета и ресторанти. Ако се лишавам и използвам парите си само за жизненоважни неща, няма да надхвърля 150 евро на месец. Защото пътувам само с колело, не плащам за автобусите, които иначе струват по 2 евро и малко, но можеш да пътуваш цял час с тях.

Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?

Имам възможност за 4 заема от DUO. Първите 3 възможности изискват да имаш работа и да изработваш поне по 56 часа на месец, което е лесно. С моето свободно време, при възможност бих надхвърлил над 150 часа. Общо първите 3 заема (2 от тях не трябва да връщаш ако завършиш, а 3-тия е с 0.16% лихва и мога да го върна след 15 години) получавам по 750 евро месечно. Четвъртият заем е за обучението и ми пращат всеки месец по 156 евро за таксата ми за обучение. Този заем също е с много малка лихва и имам над 10 години да го върна.

Какви са възможностите за работа?

Работа се намира, ако търсиш. На повечето места се изисква холандски, но има места, където успяваш и само с английски. Аз лично бях късметлия. В първият ресторант в който влязах успях да започна работа и то само с английски, но защото имах предишен опит като барман. Лятото преди да замина работех 3 месеца като барман и ето че този труд ми се отплати.

Какво ще правиш след завършване?

Желая да обикалям света с лаптоп в раницата и да работя по няколко часа на ден, а през останалото време да опознавам различни култури, хора и разбира се да се забавлявам. Имам намерения да обиколя света и същевременно да събирам пари за да се установя след това.


 

Райчо Станев, Avans University of Applied Sciences, International Business and Management Studies
Raicho
 
Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
 Въпросната „моя“ програма избрах ей така от нищото. Един ден просто реших че ще уча международна търговия, съответно това и записах. Програмата те учи на различни похвати в бизнес средите, придобива се никак малко знание, което след това може да бъде упражнено на „полето“.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Харесва ми базата ( самата сграда ), която е много модерна, харесва ми обучението което предлагат и факта, че всеки е готов да ти окаже всякакво съдействие без никакво пренебрежение, харесва ми зоната за пушачи хехе, както и това, че има безкрайно много хора от не малко места по света.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Българите в Бреда са може би едно от най-големите общества. Преди нас са немците и французите, които не са никак малко, но има представители от абсолютно всеки континент.
 
Защо приеха теб?
 Хаха, на този въпрос не мисля, че мога да отговоря.
Голяма подкрепа в процеса на кандидатстване ми оказаха момичетата от UNIFY, обръщах се към тях по всеки един въпрос и те винаги отговаряха с нужната информация 
 
Кое ти харесва и не ти харесва в Бреда?
Малък е, няма нищо интересно, не знаят как да се забавляват.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се с колело, забавлявам се по български хехе.
 
Каква е местната култура?
Много студена, на мен лично не ми харесват холандците. Хем говорят, че са отворени хора, че приветстват останалите народи, но всъщност отвътре ги усещаш, какви върли националисти са, и как изобщо не приемат, че ти си в тяхната държава.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
На мен лично ми стигат 700 евро на месец = 400 за жилище ( което е сравнително скъпо ) и още 300 за храна/джобни , да вярно че има лишения, но пък не мога да кажа, че и мизерствам. Поради тази причина се хванах да работя в Доминос, изкарват се допълнително пари, които стигат за един хубав студентски живот...поне засега хаха.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Има много възможности за финансиране. Има заем от така наречените ДУО, който реално покрива таксите за университета през 4-те години престой тук, както и държавни субсидии ( не една на брой ), когато си работещ студент и т.н.
 
Какви са възможностите за работа?
Има възможности, не е като да няма. Изисква малко повече търсене и „бутане“ , но наистина има възможности.
 
Какво ще правиш след завършване?
Все още не знам, въпреки че не ми се живее в Холандия, ако завърша успешно смятам да отворя собствен бизнес в някоя от топлите страни и да обиколя целият свят, поне засега това са ми най-големите надежди хаха.
 

 
Йоана Йотова, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Leisure Studies
Joana
 
Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
Моята програма е нещо, което знаех, че искам да уча още от 8ми клас. В нея ме привлякоха всички предмети (почти, като изключим статистиката и икономиката, но и те са доста поносими), които се изучават. Идеята на моята програма е да разбереш хората, най- вече, защото само чрез изучаването на свободното им време, може да установиш какви точно са те. След това, идеята е ти да можеш да управляваш това свободно време: една от възможностите е да организираш различни събития; да създадеш нещо собствено- хотел, theme park, т.н. Когато избирах програмата също сравнявах стартовите заплати, които хората получават след завършване. Другото, което ми хареса е, че програмата е wo- ниво, което се води акодемичнo и е една степен по- високо от hbo-  нивото, което е приложно.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
В самия университет ми харесва атмосферата. С лекторите се говори на малко име и средата е доста приятелска.  Също така, самите сгради са доста приятни. Това, което не ми харесва е, че въпреки всички забележки от лекторите, съучениците ми продължават да комуникират предимно на холандски. Освен това, много често получаваме задачи, без особено разяснение по условието и изискванията- например, да се напише academic paper, 3 000 думи, базирани на 180 страници научна литература, по даден предмет и това е всичко, което е ясно. Но пък по този начин много бързо човек се научава как да чете, как да пише и най- вече, как да се организира.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
В моята група има 2ма германци и 1 филипинка, освен мен. Българско общвство в моя университет няма, но пък имам българска преподавателка. 
 
Защо приеха теб?
Когато ме приеха, не получих отговор с това защо са ме приели, така че само мога да предполагам. Моите предположения са:
1.Хубаво мотивационно писмо
2.Висок успех в гимназията
3.IELTS резултат, който надвишава минималните изисквания
4.Описание/ прикачване на сертификат от някои извънкласни дейности.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в Бреда?
Общо взето всичко в него ми харесва- много е красив, подреден, чист. Малко странното е работното време на магазините, но и с това се свиква веднага след първата вечер, в което си забравил да си купиш храна. :D
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се с колело, има велоалеи и е много удобно. Особено време за забавления намам, тъй като влизам в нова сесия всеки 2 месеца, но имам карта за един спортен клуб- Bress, който предлага всичко: уроци по пилатес, зумна, хип хоп; плувен басейн, тенис корт, футболно игрище, баскетболно, волейболно, т.н. Има доста организирани мероприятия, от които съм посещавала няколко и смея да твърдя, че са забавни.
 
Каква е местната култура?
Това, човек трябва да изпита лично.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Животът ми излиза около 700 евро на месец, без таксата към университета. Живея в 16 м^2 стая, за която плащам 345 евро на месец. Разбира се, много зависи кога, къде и колко ще е голяма стаята (за същия наем хора живеят и в 8 м^2 ) Моят съвет тук е бързо да се ориентирате и да започнете да търсите стая, за да намерите нещо хубаво, по- евтино, отколкото ще го намерите в края на лятото. За храна и забавления имам 350 евро, които са ми достатъчни, това обаче отново зависи, този път от човек, може и с по- малко и с повече. Пътните ми разходи са за билети до България и следователно за билет за вкала, с който стигам до гарата. Летя с BG Air, като винаги купувам двупосочен билет, защото са по- евтини, обикновено сумата е около 200- 300 евро отиване и връщане; влакът до Амстердам е 20 евро в едната посока.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Знам само за студентски заем, защото ползвам такъв. Подават се документи към DUO и те отпускат заема. Въпросът е, че доста се бавят, така че трябва да им се звъни редовно, а те вдигат след първите 20 минути, което изисква и доста пари за презареждане на холандската карта. Тук отново имам съвет и той е много внимателно да попълвате банкова сметка. Имам предвид, проучете със 100% сигурност до кога е срока за попълване на банкова сметка в studielink, защото университетът не може да тегли пари директно от българската ви сметка, а смяната на сметка е нещо, коеото отнема много време и нерви.
 
Какви са възможностите за работа?
Бях решила, че първата година ще се съсредоточа върху ученето и няма да работа, така че не знам. 
 
Какво ще правиш след завършване?
Ще уча магистратура, предполагам.
 

 
Петя Топчиева, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Tourism Management and Consultancy
Petya
 
Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
 
Програмата ми предлага много възможности свързани с туризма, опознаване на различни култури и срещи с хора от цял свят.
Винаги съм искала да имам познати навсякъде, да обиколя много държави и едновременно с това да уча нещо в сферата на маркетинга. Така че програмата ми се стори като перфектното нещо за мен.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Обстановката е нещото, което ми харесва. Приятно е и много уютно.
Не ми харесва факта, че холандците понякога забравят, че са избрали програма на английски език и започват да говорят на техния си такъв. 
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
Международните студенти са много, от всякакви националности, има дори и канадци и американци. Що се отнася до Европа - най-често студентите са от Германия, България, Румъния, Франция, Белгия, Полша, Литва, Латвия, Гърция.
Българско общество има и това общество се разраства с всеки изминал ден. Единствено немците са повече от нас по брой чуждестранни студенти в Холандия.
Аз лично бях много шашната през първия месец в университета, но благодарение именно на нашите сънародници там, успях да се “наместя” бързо.
 
Защо приеха теб?
Приемът всъщност в Холандия е доста по-улеснен отколкото този в България. При нас всичко зависи от оценки - колко имаш за годината по предмета, колко ще изкараш на матурата, после на изпита и т.н. Тук не е така, което на мен ми беше в услуга - никога не съм била от отличниците в училище.
Приемането ми се осъществи заради мотивационното ми писмо, взетия изпит по английски, но и заради огромната подкрепа от страна на UNIFY.
Всичко започна през ноември, 2013, когато от тях научих, че NHTV ще проведат 'Ден на отворените врати', където се запознах с много бъдещи съученици и преподаватели. 
Впоследствие, когато дойде време за самото кандидатстване, от UNIFY получих отговор на всеки мой въпрос - какви документи ще са ми нужни, на какво най-много се разчита и как да се подготвя за живота в Бреда. Пс: А и, да не забравя - с тяхна помощ NHTV се съгласиха да ми удължат срока за резултатите от Advanced! 
 
Кое ти харесва и не ти харесва в Бреда?
Бреда е невероятен град - чист, поддържан и много красив. Също не е и от най-големите, съответно не е и никак шумно.  За сравнение с град в България, бих казала Бургас.
Какво не ми харесва... на някои места има велоалеи, но не и тротоари за пешеходците....като мен :(
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се предимно пеша, в някои случаи и с колело.
Забавлявам се като се събирам с приятели, било то на бар в града или в нечия квартира. Излизаме поне 3 пъти в седмицата, но всичко зависи от графика ни.
 
Каква е местната култура?
Доста различна от нашата. Най-голямата разлика е че хората са спокойни, а ние се изправяме на нокти при всеки проблем.
Холандците са учтиви, отзивчиви и постоянно усмихнати.
Опитват се да бъдат и директни, тъй като това е нещото с което се славят навсякъде и им е най-голямата гордост. Не всички обаче отговарят на етикета, поне според опита ми досега.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Доста зависи какъв начин на живот водите, от колко неща се нуждаете и т.н. 
Разходите ми за храна варират между 150-180 евро месечно, а за квартира плащам 350 евро. 
Нямам пътни разходи.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Може да се вземе студентски заем от ДУО, от който аз също смятам да се възползвам.
Ако се работи за или повече от 14 часа седмично, може да се вземе финансова помощ, възлизаща на около 250 евро. За целта се предоставя справка от НАП, която удостоверява, че доходът на родителите на студента е по-малък от 30 000 евро годишно, което за съжаление в България е лесно постижимо.
 
Какви са възможностите за работа?
Все още не съм напълно запозната, тъй като не работя в момента и би ми било трудно да коментирам.
 
Какво ще правиш след завършване?
Нямам представа какво ще ми е в главата след 4 години, но се надявам да работя нещо в сферата на това, което уча в момента. 
Образованието в Холандия е признато в цял свят, което ми дава надежда за една добра реализация където и да съм.
 

 
Веселина Давидкова, NHTV Breda University of Applied Sciences, International Game Architecture and Design (Visual Art)
Veselina
 
Разкажи повече за твоята програма (как я избра, каква е нейната перспектива)?
Избрах я на едно от изложенията Световно Образование, хареса ми, защото е много практически насочена и дава много добър шанс за намиране на работа след завършване.
 
Кое ти харесва най-много в твоя университет и кое не ти харесва?
Харесват ми всички предмети, преподавателите и самият университет;
Не ми харесва разпределението на предметите по блокове, но то ще бъде променено от 2015.
 
Какви международни студенти има? Има ли българско общество?
В университета като цяло има много международни студенти, в моя курс обаче (Visual Art) са предимно холандци.В града има много българи, както и в университета.
 
Защо приеха теб?
Предполагам заради добри резултати на приемния изпит и добавеното портфолио. 
UNIFY направи много в моя подкрепа в процеса на кандидатстване. За моята програма приемът е по-усложнен, понеже има ограничение в местата, а кандидатстващите са много повече от тях. UNIFY направи всичко, което зависеше от тях, за да улесни процеса ми на кандидатстване и всички процедури, които трябваше да извърша.
 
Кое ти харесва и не ти харесва в Бреда?
Харесва ми, че не е особено скъпо и има много супермаркети, всички освен това говорят английски, улиците са безопасни.
Транспортът обаче е неудобен и при лошо време е трудно придвижването.
 
Как се придвижваш и забавляваш?
Придвижвам се основно с велосипед;
В центъра има много клубове и заведения, но партита се провеждат основно в квартирите; В града има кино, театър, молове и търговски улици.
 
Каква е местната култура?
Досега не съм имала много време и възможности да се запозная с нея.
 
Колко струва обучението и живота (храна, жилище, пътни разходи)?
Квартирите в Бреда варират между 300-450 евро на месец за отделна стая. 
Храната е около 200 евро на месец.
Транспортът е скъп – около 3,50 евро еднопосочно, велосипедите на старо струват между 90 и 180 евро.
 
Какви са възможностите за финансиране (заем, стипендия, други)?
Има стандартен студентски заем и подпомагане за семейства с ниски доходи, стипендии за успех обаче няма.
 
Какви са възможностите за работа?
Малко работни места има за хора, които не говорят холандски, но за работещи студенти има безплатен транспорт и други бонуси.
 
Какво ще правиш след завършване?
Ще се опитам да се намеря работа по специалността.
 
Други впечатления?
Всеки, който живее в Холандия трябва да се научи да кара колело :)